2016 г. не започна добре за глобалната икономика. Проблемите тръгнаха от срива на китайските фондови борси, като негативната вълна бързо застигна и удари европейския пазар, припомня Business Insider. През януари милиардерът Джордж Сорос посочи, че вижда прилики между ситуацията днес и тази в началото на финансовата криза през 2008 г.

Сорос: Проблемите на Китай много ми напомнят кризата от 2008 г.

Сорос: Проблемите на Китай много ми напомнят кризата от 2008 г.

Глобалният пазар е застрашен, смята милиардерът

Анализаторите от инвестиционната банка Jefferiеs разглеждат отблизо пазарните индикатори, които през последните седмици паднаха до най-ниското си ниво за последните осем години. Ето кои са те:

1. Оптимизмът на инвеститорите по отношение на пазара в САЩ е не просто на минус, но на минус 14 пункта или на най-ниското си ниво от март 2009 г. до сега.

2. Негативната тенденция на борсите в Щатите се задържа за 52 седмици. Толкова дълъг период на спад не е имало след периода на финансовата криза.

3. Разликата между доходността на дивидентите на компаниите, включени в индекса S&P и 10-годишените щатски облигации е близо до нивата, наблюдавани през 2008 и 2009 г.

4. Броят на мениджърите, купуващи акции в компаниите, които са тяхна собственост, в сравнение с тези които продават ценните книжа е на е на най-високото си равнище от 2011 г. насам.

5. Според инвеститорите високодоходният дълг в момента е възприеман като най-рисковият за последните 8 години.