Когато става въпрос за представянето на американските пазари през 2021 г. големите технологични компании, производителите на полупроводници и дружествата за управление на активи са сред най-добре представящите се, според анализ на Visual Capitalist с данни от finviz.com. Причините за техния успех са ясни и включват недостига, както и фокуса върху е-търговията и интернет решенията по време на пандемията. Но има и някои "неочаквани" губещи.

Дълго време китайските компании в е-търговията като Alibaba, Meituan и Pinduoduo бяха сравнително сигурни инвестиции, като дружествата от комунистическата държава водеха по общи приходи. Причината те да се превърнат в едни от най-лошите инвестиции за годината е много, но до голяма степен се дължат на Пекин, която въведе нови регулации.

Друг сектор, който изненадващо се оказа лош залог, е този на компаниите, които добиват ценни метали. Заради относителната стабилност на златото и среброто този икономически сектор обичайно преминава леко през периоди на инфлация и несигурна волатолност на цените. През 2021 г. и двата метала завършиха в червено, което пък засегна цените на акциите на компании като Silvercorp, най-големият китайски производител на сребро, също листнат на американските пазари.

Най-добре и най-зле представящите се сектори в S&P 500 и най-отличаващите се акции в тях:

Снимка 559445