Полша обяви спасителен пакет от десетки милиарди долари, предназначен да "спаси" икономиката ѝ от негативния ефект на епидемията от коронавирус.

Плановете на Варшава включват стимули на обща стойност от 212 милиарда злоти или 52 милиарда долара. Тази сума се равнява грубо на около 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, пише Bloomberg.

Планът за осигуряването на това финансиране е бил обявен на съвместна пресконференция, дадена от президента на страната Анджей Дуда и премиера Матеус Моравецки.

Според представената от тях информация средствата ще бъдат използвани, за да подкрепят предприемачите и да защитят пазара на труда. Също така планът предвижда отсрочка в изплащането на някои дългове и на социалните вноски.

Пакетът от стимули идва след като централната банка на страната на спешно заседание реши да намали основните лихви. Той предстои да бъде одобрен от парламента.

Експертите от Morgan Stanley предупреждават, че някои от предприетите от властите във Варшава мерки ще имат негативен ефект върху икономиката.

"В опит да забави разпространението на вируса от правителството решиха да затворят границите, търговските центрове, баровете и ресторантите. Въпреки че тези ограничение биха помогнали за овладяване на пандемията, те оказват натиск върху търговията и потреблението и могат да изпратят Полша в най-дълбоката рецесия от началото на 90-те години насам", смятат експертите.