Полша е добавила около девет метрични тона към златните си резерви през юли и август, показват данни на Международния валутен фонд. Това е най-голямата покупка на Варшава от 1998 година и сред най-големите за държава от Европейския съюз оттогава, пише Bloomberg.

Националната банка на Полша отказва коментар, но икономисти посочват, че скорошният спад до най-ниската цена на златото от повече от година е направил металът по-привлекателен.

Марсин Мазурен, старши икономист в mBank SA, посочва, че основните причини са ниската цена на златото, в комбинации с очаквания за по-висока инфлация. Златните резерви на Полша днес са на най-високо ниво от поне 1983 година. Държавата все пак е извън 30-те най-големите по този параграф, показват данни на МВФ.

Златният резерв на Русия се е увеличил до 2 хиляди тона

Златният резерв на Русия се е увеличил до 2 хиляди тона

Централна банка е закупила от началото на годината 162 т злато

Въпреки че икономиката на страната днес расте два пъти по-бързо от еврозоната, анализатори очакват растежът да се забави през следващите две години.Централната банка е увеличавала значително златните си резерви едва два пъти през последните три години. Последните покупки са оценени на около $355 милиона при днешна цена.

Русия е сред най-големите купувачи, а Казахстан, Филипините и Индия също допълват резервите си.Натали Демстер, управляващ директор в World Gold Council, посочва и друга причина: страните може да купуват повече злато в очакване, че международната парична система ще се отдръпне от долара.

"Централните банки имат три основни цели, когато мислят за своите активи: да ги пазят сигурни, да бъдат ликвидни и да генерират възвращаемост", казва тя. "Златото може да помогне да бъдат изпълнени и трите цели".

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

САЩ води икономическа война срещу 1/10 от света. Сега тези страни се обединяват срещу зелената валута