MoneyGram , единствената в момента официално регистрирана чуждестранна система за парични преводи в Русия , напуска страната, пише деловото издание "Комерсант".

Тази седмица MoneyGram, включен в регистъра на операторите на платежни системи на Централната банка, ще подаде заявление за отказ за регистрация в Централната банка и напълно ще спре независимата си работа на руския пазар.

Western Union иска да придобие MoneyGram

2 компании за международни преводи с офиси у нас може да се обединят

След провалената сделка с китайския гигант на Джак Ма

MoneyGram е американска платежна система, един от лидерите на световния пазар за парични преводи и работи в 200 държави. Според експертни оценки системата се нарежда на второ място в света след Western Union (в Русия тя работи като небанкова кредитна институция).

Всъщност MoneyGram беше единственият чуждестранен играч, вписан от Централната банка в регистъра на операторите на платежни системи на 4 април 2020 г. като част от изискванията на новото законодателство. Компанията работи в Русия повече от 10 години.

Според събеседниците на "Комерсант" MoneyGram е сключил споразумение с платежната система "Золотая корона" и сега всички преводи към Руската федерация ще преминават през нейните емисионни пунктове. В Русия "Золотая корона" е най-големият играч на пазара за парични преводи с дял от около 70%, системата има повече от 160 банки партньори за издаване и изпращане на преводи и около 5 хиляди небанкови обекти.

"Стратегическото партньорство с признат международен лидер е нов етап в нашето развитие, за първи път предоставяме инфраструктурата си като услуга", каза Николай Смирнов, ръководител на съвета на директорите на "Золотая Корона". На втория етап планираме да реализираме преводи в системата на MoneyGram от цялата наша инфраструктура в Руската федерация.

По този начин, благодарение на партньорствата, които до този момент не бяха налични на руския пазар за парични преводи, MoneyGram ще може да поддържа лоялността на клиентите, като предоставя алтернативна и най-вероятно по-евтина услуга. За сравнение: според тарифите на компанията, трансфер от Руската федерация в чужбина струва 3-5% от изпратената сума, а при "Золотая корона" - около 1%.