Credit Suisse обяви, че активи на стойност $68 милиарда са напуснали банката през първото тримесечие на тази година, съобщават световните агенции. Изходящите потоци продължават, което подчертава предизвикателството, пред което е изправена UBS Group AG при спасяването на своя конкурент. 

Нетните изходящи потоци на активи бяха "значителни, особено през втората половина на март", възлизайки на $68,6 милиарда, отбеляза кредитната институция.

Повечето от изходящите потоци на активи са от подразделението за управление на богатството и са настъпили във всички региони.

"Тези изходящи потоци са умерени, но все още не са обърнали негативната посока към 24 април 2023 година", посочва Credit Suisse.

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

UBS придоби своя конкурент за $3,23 милиарда

Credit Suisse Group публикува последните си коропративни данни като независима институция:

  • Нетни приходи за първото тримесечие на 2023 година - $20,7 милиарда - ръст с 319% спрямо същия период на 2022 година
  • Нетната печалба за първото тримесечие на 2023 година - $13,9 милиарда в сравнение със загуба от $305 милиона през същия период на 2022 година

Банката обяви, че нейното представяне е повлияно най-вече от действия, "водещи до и произтичащи от планираното сливане с UBS Group, обявено на 19 март".

От финансовата институция подчертават, че ще работят в тясно сътрудничество с UBS, "за да гарантират, че транзакцията ще бъде завършена навреме".

Припомняме, че наскоро швейцарският парламент отхвърли пакета от финансови мерки за спасяване на практически фалиралата банка Credit Suisse в рамките на грандиозните до 109 милиарда швейцарски франка - $120,87 милиарда. Отказът на парламентаристите да предоставят финансови гаранции на доскоро втората по големина банка в страната, която отдавна страда от нестабилно управление, обаче няма да повлияе на нейното придобиване от най-голямата швейцарска банка UBS.

Това е възможно, тъй като правителството на страната се възползва от т.нар. закон за извънредните ситуации и прие законопроекта за подпомагане на Credit Suisse, без одобрението на законодателната власт. Затова вчерашното гласуване в парламента по въпроса за "потъналата" банка е по-скоро символично, макар и многозначително.

Швейцарският парламент отхвърли спасителния финансов пакет за Credit Suisse

Швейцарският парламент отхвърли спасителния финансов пакет за Credit Suisse

Това ще повлияе ли на плановете на правителството за спасяване на практически фалиралата банка