"Ако пазарът продължи наблюдава бесни промени, базирани на туитове на Илън Мъск, това ще бъде голямо препятствие за крипровалутите", каза Мат Мейли, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co., пред Bloomberg. "Фактът, че те преминават през подобни бесни промеин заради туитовете на един човек, отнема легитимността на този клас активи."

Това изказване напомня малко на финансов плановик, който ми каза, че биткойнът е "манипулиран" и "нерегулиран", пише Дъг Френч. В последствие китайското правителство заплаши хората, занимаващи се с добив и притежаващи на най-популярния вид криптовалута. Но в Twitter някой посочи, че когато китайците забраниха Google през 2010 г., това не изглежда да е забавило компанията.

Печеленето на пари не е лесно. Независимо дали става въпрос за работа от 9 до 5 или за търговия на пазарите. Фед се стреми да изглади неравност, така че всички да останат спокойни и да продължат да купуват акции. Може би някои зрители на скорошното едночасово интервю на Пауъл уловиха коментара му, че централната банка е спасила два пъти средствата на паричните пазари през последните месеци. Средства на паричния пазар? Повечето хора вярват, че това са пари в брой.

Той не спомена екипа за защита от потъване или други тайни комитети, които да гарантират безопасността и стабилността на пазарите на ценни книжа. Просто продължете да наливате спестяванията си в пенсионните фондове, хора, и оставете експертите да се справят.

Криптовалутите обаче са малко по-различни. "Забравете за волатилността, така изглеждат пазарите при свободно търгуване. Не сме виждали подобно нещо от около десетилетие ", каза Уестън Накамура. "Няма председател Пауъл, който да излезе и да съобщи нещо, за да заработи капитала ви. Свободните пазари ще го направят. Ако в едно предложение има стойност, инвеститорите ще се възползват от него."

Затова когато криптовалутите удариха дъното, според Накамура това е просто демонстрация на работещ пазар в действие.

"Биткойнът не е американски актив, както петролът не е американски актив, както златото не е американски актив", казва той. "Сега те са деноминирани в щатски долари. Разбира се, американците мислят в щатски долари, но ако всъщност погледнете BTC/ (японска йена), цените имат адски много повече смисъл."

Инвеститорите просто търсят начини да избягат от щатския долар. Хубавото на криптопространството е, че позволява 1 или 2 трилиона долара от тази да бъдат отклонени от акциите и недвижимите имоти и всичко това и да се влеят в много доброкачествен актив.

Ще има ден, в който Фед, Министерството на финансите и Комисията за ценни книжа и борси ще забият дългите си регулаторни муцуни в криптовалутите. Може да не означава, че дигиталната партия е приключила, но пазарите ще загубят еластичността при откриване на цените, която в момента работи толкова добре.