Една малко известна извън Китай компания успя да запише десетократен ръст на цената на акциите си по време на своя дебют на борсата. И това дойде като пореден знак за апетита на инвеститорите към фондовия пазар в азиатската страна, изчисляван на 9,3 трилиона долара.

Разработчикът на продукти за информационна сигурност QuantumCTek отчете скок от 876% на цената на книжата си от първоначалната цена от 36,18 юана или 5,18 долара по време на първичното си публично предлагане (IPO) в средата на седмицата, показват първоначалните изчисления, публикувани от Bloomberg.

Ако те се потвърдят, дружеството ще изпревари успеха на друга местна компания - Tinavi Medical Technologies, чиито книжа нараснаха с 614% във вторник.

Търговията в Китай отчита силно представяне през последните седмици, като само от 30 юни насам фондовия пазар е добавил над 1 трилион долара към стойността си. По този начин той се превърна в най-добре представящият се в световен мащаб за периода.

Борсите в Китай увеличиха ръстовете си по време на ранната търговия в четвъртък, като основният индекс Shanghai Composite нарасна с 1%.

В началото на седмицата той постигна най-бързия си растеж от 2015 година насам, като затвори след ръст от 5,7% до 3345,34 пункта.

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Как властите в Китай създадоха еквивалента на "манията по лалетата" на борсите

Шанхайският съставен индекс отбеляза 5-годишен рекорд в растежа