Съставният индекс на Шанхайската фондова борса постигна най-високия си растеж от 2015 г. насам вчера, когато затвори при покачване от 5,7% до 3345,34 пункта, посочват от Zero Hedge. Подобна силно положителна динамика и при индекса CSI 300, който следи тристате най-скъпи акции на фондовите борси в Шанхай и Шънджън.

Новините за техния растеж идват на фона на по-слабо от очакваното представяне на пазара на труда в Китай и на драстичния срив на автомобилните продажби в края на миналия месец. Двата индикатора са проксита за състоянието на местната икономика и показват, че възстановяването може би не е толкова скоростно, колкото Пекин се опитва да го представи.

Оказва се, че причината за растежа на индексите не е икономическият фундамент, а призивът на властите от държавния вестник Securities Journal местното население да се върне да купува на борсите. Според корицата на медията, сега е най-важният момент да се създаде "здравословен" бичи пазар, цитират от Zero Hedge.

Защо балонизираната икономика продължава да расте

Защо балонизираната икономика продължава да расте

Ако не станем свидетели на рецесия, властта на правителствата и централните банки ще продължи да расте, смята икономист

В резултат на това, оборотът на борсите нарасна над 1 трлн. юана, а ливъриджът, под формата на маржов дълг се покачи до 1,16 трлн. юана (около 165 млрд. долара), което също е най-високата стойност от 2015 г. насам. Така за последните почти четири месеца, пазарната капитализация на фондовия пазар в Китай нарасна до 8,3 трлн. долара, затвърждавайки позицията му като втория най-голям в света.

"С други думи, сега можем да добавим още един фронт на геополитическата вражда между САЩ и Китай - чии финансов балон ще бъде по-голям", отбелязват от Zero Hedge.

Фед няма повече балони за надуване

Фед няма повече балони за надуване

След имотния, сега се взривява балонът на корпоративния дълг

Много анализатори също са на мнение, че бумът на борсите е неустойчив и напомня на някои от най-известните финансови феномени като бумът на лалетата, когато инвеститорите се втурват да изкупуват грудки на редки видове лалета, без да разбират пазарния фундамент, и в крайна сметка балонът се взривява грандиозно.

"Това обаче не спира ентусиазма на инвеститорите и всъщност е очевидно, че с тях се случва точно обратното, като на китайския пазар сделките са седемкратно по-високи от миналата година", отбелязват от Zero Hedge. "Една емисия акции беше толкова популярна, че получи над 170 хил. заявления, което е най-високият брой от поне 2007 г. досега."