Политическите сътресения в Европейския съюз превърнаха Русия в един от любимите и сигурни пазари за инвеститорите в облигации.

За мениджърите, работещи с големи активи, несигурността около предстоящите избори в някои от най-големите държави членки са по-притеснителните от обтегнатите отношения на Москва със Запада и наложените върху най-големите руски компании санкции, пише Bloomberg.

Има и причина за това. В момента руските облигации са по-евтин и сигурен вариант за инвеститорите, отколкото тези в Италия, например, където водещите банки са изправени пред сериозен проблем заради нарасналия обем на необслужваните кредити.

Заедно с това след вота в Холандия тази седмица на власт могат да дойдат кандидати, настояващи за излизането на страната от ЕС. Това от своя страна може да окаже сериозно влияние върху предстоящите избори във Франция, Германия и Италия.

Пазарът на облигации в Русия стана още по-апетитен след възстановяването на цените на петрола, които помогнаха на икономиката да излезе от най-дълбоката си рецесия за последните две десетилетия и на рублата да "изплува" от историческото дъно, което беше стигнала.

С възвръщаемост 10 пъти по-висока от средната за Еврозоната за инвеститорите е по-сигурно да вложат в Русия, отколкото във Франция, където все повече нарастват очакванията изборите през следващия месец да бъдат спечелени от Мари Льо Пен.