Руснаците притежават криптовалути на стойност над 16,5 трлн. рубли ($214 млрд.), сочат изчисления на Кремъл, цитирани от Bloomberg. Ако те са коректни, това означава, че гражданите на единадесетата най-голяма икономика в света притежават около 12 процента от общия криптопазар.

Сумата се равнява на около една трета от пазарната капитализация на основния борсов индекс в Русия. Размерът ѝ помага да разберем защо правителството цели по-скоро регулация на сектора, отколкото пълна забрана, каквато бе идеята на централната банка.

Данните са получени след анализ на IP адресите и достъпа им до най-големите криптоборси в света, казват източници на агенцията. През декември бяха цитирани други числа: около 5 трлн. рубли.

По данни от tripleA над 17 млн. руснаци, или 12 процента от населението, притежава криптовалути. 60 процента от тях са на възраст между 25 и 44 г.

Изчислението в размер на 16,5 трлн. рубли може и да подценява колко точно криптовалути руснаците притежават, тъй като някои от тях използват виртуални частни мрежи (VPN), с които крият реалната си идентичност.

В момента правителството и централната банка не могат да постигнат съгласие относно следващите си стъпки. Централната банка иска забрана на добива и търговията, а малко след изявлението ѝ президентът Владимир Путин призова за регулация на сектора. Русия е третата най-голяма държава в "копаенето" на bitcoin.