Повишението на нивата на моретата и океаните и екстремните метеорологични явление ще причинят щети на стойност $20 мрлд. върху жилищата в риск в САЩ, пише Reuters, цитирайки доклад на First Street Foundation. До 2051 г. сумата ще се увеличи с 61% до $32 млрд.

Осведомеността от риска и повишаващите се застрахователни премии ще засегнат и цените на жилищата, посочва Матю Ибай, основател и изпълнителен директор на First Street Foundation.

Между 2010 и 2018 г. щетите от наводнения в САЩ са били на стойност около $17 млрд. годишно.

През 2021 г. под риск са 4,3 млн. жилища, най-вече във Флорида, Калифорния, Южна Каролина и Тексас. По-голямата част от тях не попадат под задължителните изисквания за застраховка. Ако всички собственици на тези имоти си направят федерална застраховка, National Flood Insurance Program (NFIP) ще трябва да повиши премиите 4,5 пъти, за да покрие риска, според доклада.

По предварителни данни на презастрахователната компания Munich Re през 2020 г. природните бедствия са донесли щети в световен мащаб от над $210 млрд., с 26% повече спрямо 2019 г. Шест от най-скъпите бедствия бяха в САЩ, като страната записва загуби от поне $95 млрд.

Най-скъпото бедствие през 2020 г. бе голямото наводнение в Китай. То предизвика щети за $17 млрд. Само 2% от тази сума ще бъде възстановена от застрахователите.