По своята същност криптовалутите са дясна, хиперкапиталистическа технология, създадена най-вече, за да умножи богатството на своите поддържници чрез комбинация от избягване на данъци, слаб регулаторен надзор и изкуствен недостиг. Мнението е на Джаксън Палмър, инженер в Adobe, който създава Dogecoin през 2013 г. заедно с колегата си от IBM Били Маркъс. Двамата дават живот на вдъхновената от меме криптовалута като шега.

Днес Палмър смята, че криптосветът е попаднал в хватката на ултрабогатите. "Въпреки твърденията за децентрализация, криптоиндустрията се контролира от мощен картел от богаташи, които, с времето, успяха да инкорпорират множество от институциите, свързани със съществуващата централизирана финансова система, която криптовалутите трябваше да премахнат", смята той.

"Криптоиндустрията използва мрежа от сенчести бизнес връзки, купени инфлуенсъри и медии", категоричен е Палмър. Целта е да се тръби за тази "схема за бързо забогатяване", чрез което да се привличат свежи пари от наивните и финансово отчаяните.

Палмър коментира още, че криптовалутите са заели най-лошите черти на днешната капиталистическа система — корупция, измама и неравенство — като използват софтуер, за да ограничат потенциална интервенция, например одити и регулация.