САЩ не се притесняват от евентуалното изоставяне на долара в Русия и Китай. Това обяви ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл, цитиран от Радио Спутник.Ръководителят на ФЕД обърна внимание на факта, че демократичните институции на Америка, отворените пазари и сравнително ниската инфлация за момента помагат на долара да остане на повърхността.

"Доларът е световната резервна валута, друга, която може да се конкурира с него в момента няма", каза Пауъл по време на изслушване, проведено на 22 юни.

Русия може да се откаже от петролните договори в долари при още американски санкции

Русия може да се откаже от петролните договори в долари при още американски санкции

Според руския вицепремиер Александър Новак

През юни руското министерство на финансите съобщи, че структурата на NWF ще бъде променена в рамките на един месец: това означава, че делът на щатския долар ще бъде намален до 0, британският паунд - до 5%, японската йена ще остане на нивото от 5%, еврото ще се увеличи до 40%,а юанът - до 30%. Освен това структурата на фонда ще включва злато с дял от 20 процента.

Икономистът Юрий Юденков реагира на изявлението на ръководителя на Федералния резерв на САЩ по радио Sputnik. Той е сигурен, че авторитетът на долара пада.

"Монополът на долара ще приключи и това ще се случи по-рано, отколкото си мислим. Не утре, но предстои смяна на лидерството му. Много е възможно и смяната да доведе до "кошница" със световни валути", подчерта експертът.

Според руския президент Владимир Путин страната може да направи преход към еврото в плащанията за газ. Според него самите САЩ не оценяват долара като международна резервна валута, тъй като го използват като инструмент за конкурентна и политическа борба.

Еврото измести долара като най-популярна световна валута

Еврото измести долара като най-популярна световна валута

Британският паунд продължава да губи блясъка си заради Brexit

Радио Sputnik припомня, че САЩ са създали резерв от 100 милиона долара за допълнителна военна помощ за Украйна.