Представител на семейния фонд на легендарния мениджър на хедж фондове Джрдж Сорос - Soros Fund Management, официално потвърди, че фондът действително притежава и търгува с биткойни, пише финансовият портал Investing.com.

За плановете на Soros Fund Management да инвестира в криптовалути се говореше още през 2018 г. Но едва през юли тази година се появи неофициална информация, че инвеститора-милиардер е започнал да търгува с биткойни.

Soros Fund Management също е инвеститор в крипто компании като NYDIG и Lukka, но това е първото публично потвърждение на компанията за директни инвестиции в криптовалути.

По мнението на основателя на Soros Fund Management, биткойнът е най-големият в света цифров актив по своята пазарна капитализация (2 хил. млрд. долара) с 200 милиона потребители по целия свят и вече е станал нещо повече от защита от инфлацията.

Всъщност финансовата индустрия като цяло започна да разпознава потенциала на криптовалутите. По-рано тази седмица анализатори от Bank of America пуснаха покритие за цифрови активи, като заявиха, че индустрията е "твърде важна, за да се игнорира". Например през август Citigroup обяви, че обмисля да търгува фючърси за биткойни, следвайки примера на Goldman Sachs, които обявиха такива намерения през май.

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Който спечели технологичното състезание ще спечели всичко, констатира милиардерът

Фондът на Сорос изказа мнение за цифровите валути на централните банки, че "те ще се окажат на пазара по-бързо, отколкото хората предполагат". Беше даден пример с теста на дигиталния юан в Китай, който ще бъде "потенциална заплаха за биткойна и други криптовалути, но трудно би се стигнало до "трайно дестабилизиране на биткойна".