Основателят на Bridgewater Associates Рей Далио каза, че предпочита да притежава биткойн, отколкото облигации и освен това разкри, че е собственик на известни количества от криптовалутата.

"Имам малко биткойн", каза милиардерът в интервю пред CoinDesk. "Лично аз предпочитам да имам биткойни, отколкото облигации."

Това не е първият път, в който Далио заявява, че е негативно настроен по отношение на облигациите, заявявайки още през март, че инвестирането в тях е "глупаво", защото носи по-ниска доходност от инфлацията.

Ако криптопространството като цяло продължи да привлича вниманието на инвеститорите, държавните облигации може да видят значителни отливи на финансови ресурси, в резултат на което правителствата ще загубят контрол над способността си да набират пари, добави той.

Най-големият риск за биткойни обаче е неговият успех, посочи Далио. "В момента не е толкова голяма работа", каза той. Но ако повече инвеститори изберат биткойн пред облигации, правителствата ще се почувстват застрашени, което ще доведе до репресии над криптопространството.

Една мярка, която трябва да се следи, е относителната стойност на биткойните спрямо златото, според Далио. Ако златните и ювелирните запаси на централните банки бъдат извадени от златната индустрия, стойността на златото е около 5 трилиона долара, обясни той. Това е около пет пъти повече от това на биткойн.

Далио отбеляза, че доларите са на ръба на девалвацията, като Китай представлява най-голямата заплаха за ролята на американските пари като глобална резервна валута в света. Далио сравнява днешната ситуация с 1971 година.

"Светът ще се промени с невероятно бързи темпове", каза Далио. "Който спечели технологичното състезание, печели всичко, икономически и военно. ... Така изглеждат следващите пет години."