Икономически и финансови експерти прогнозираха вдигане на данъците, ако актуализацията на бюджета бъде приета в този си вид.

Финансистите Димитър Чобанов от Института по икономика и политики към УНСС и доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН призоваха в ефира на БНТ за промени в параметрите на актуализацията, за да не влезе страната в дългова спирала. Според тях са заложени твърде големи разходи, особено в пенсионната система без да е ясно как ще бъдат обезпечени с приходи.

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

В "окото" на политическата буря. Ще бъдат ли увеличени на два пъти пенсиите и с колко?

Финансовият министър очаква в пленарна зала "депутатите да проявят разум"

По думите на Димитър Чобанов приходната част в предложената актуализация е силно занижена и ако план-сметката бъде приета в този си вид, ще се наложи нова актуализация на есен.

Според бившия финансов министър Симеон Дянков увеличението на данъци е неизбежно.

"То беше ясно още с Бюджет 2022, когато се каза, че ще има допълнителна актуализация, това можеше да означава само едно - повече разговори за повече харчения и повече договорки, които допълнително ще увеличат дефицита", обясни бившият финансов министър в ефира на БТВ. Изказването му дойде, след като преди три седмици Българската народна банка предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала заради раздуване на дефицита заради политически причини.

Актуализацията на бюджета влиза в парламентa, ето какво предвижда тя

Актуализацията на бюджета влиза в парламентa, ето какво предвижда тя

Какъв е спешният пакет от антикризисни мерки?

Преди дни управителят на Българската народна банка Димитър Радев предупреди, че бюджетът не бива да поема "значителни допълнителни постоянни разходи", срещу които не стоят постоянни приходи, за да овладее инфлацията. В противен случай според думите му рисковете са два - инфлационна спирала и вдигане на данъци (или рязане на разходи, което е по-слабо вероятно).