Комисията по бюджет и финанси към парламента отхвърли на първо четене актуализацията на Държавния бюджет, с което според финансовия министър Асен Василев планираното увеличение на пенсиите се поставя под риск.

"Надявам се в зала да се прояви разум, защото неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, увеличение за работещи родители. Това да си играят политически игрички на гърба на българския народ - за мен е недопустимо", каза вицепремиерът Василев.

Пенсии до 3400 лева, 600 лева данъчни облекчения на дете: Какво включва антиинфлационният план за 2 милиарда лева?

Пенсии до 3400 лева, 600 лева данъчни облекчения на дете: Какво включва антиинфлационният план за 2 милиарда лева?

От "Продължаваме промяната" анонсираха публично социални мерки, които предстои да бъдат обсъдени

Преди ден председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански, заяви че мостовете между "Има такъв народ" и останалите коалиционни партньори не са прекъснати. По думите му партията ще подкрепи бюджета в социалната политика. 

В крайна сметка обаче бюджетната комисия не прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, въпреки подкрепата на ПП, БСП и ДБ (11 гласа "за"), текстовете не бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" (8 гласа "против"), трима депутата от ИТН гласуваха "въздържал се".

Малко по-рано вчера обаче комисията прие промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Днес предстои тези текстове, касаещи увеличението на пенсиите да бъдат разгледани и депутатите от социалната комисия.

Какво увеличение на пенсиите от 1 юли,

предвижда актуализацията ?

От следващия месец всички пенсии за трудова дейност, отпуснати преди 31 декември 2021-а да бъдат осъвременени с 10%. За тези пенсии, изплащаните до 30 юни т. нар. "ковид добавки" и индивидуални компенсаторни суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021-а и януари 2022-а се включват в размера на получаваната пенсия за трудова дейност след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

Действително ли инфлацията е само 14,4%? Ето с колко поскъпнаха храната и горивата за година

Действително ли инфлацията е само 14,4%? Ето с колко поскъпнаха храната и горивата за година

Олиото е нагоре с близо 70%, а горивата с между 48,82% и 56,19%

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати между 1 януари и 30 юни 2022-а "ковид добавките" ще се включват в размера на пенсиите.

За пенсиите отпуснати след 1 юли тази година също се предвижда включване на 60 лева в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст се увеличава с 26,2% - от 370 лв. на 467 лева. А максималният - с 33,3%, от 1500 лв. на 2000 лева, предвижда още актуализацията.

В нея е заложено също и предвижданото увеличение на пенсиите за старост - от 170 лв. на 247 лв. (45,3%).

А от 1 октомври?

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 2000 лв. на 3400 лева (увеличение от 70%).

Променят начина на изплащане на пенсии от чужбина

Променят начина на изплащане на пенсии от чужбина

В момента съществуват два варианта за изплащане на този вид пенсии

Що се касае до пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021-а, те ще се преизчислят, като средномесечният осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията, се умножи с индивидуалния коефициент на лицето към 30 септември 2022 г., умножен със съответния процент за годините и месеците осигурителен стаж. Например за пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 г. ще се взема предвид средномесечният осигурителен доход за страната за 2007-а, който е 398,17 лева. Като размерът на така отпусната пенсия ще се увеличава за всяка календарна година, следващата годината на отпускане на пенсията с процент, който е равен на по-високия от: процента на нарастване на осигурителния доход или процента на нарастване на индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Така пенсиите, отпуснати до края на 2007 г., размерът ще се увеличава с процентите по предходното тримесечие за всяка календарна година след тази дата.

В случаите, при които преизчисленият размер на пенсията към 30 септември 2022-а не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.

В резултат от тези промени - от 1 юли средната пенсия на един пенсионер се очаква да нарасне с 23,2% до 666 лева. През октомври 2022-а се очаква средният размер на пенсиите за страната да нарасне със 7,8% спрямо юли - до 718 лева, в сравнение с юни 2022-а увеличението ще възлиза на 32,9 на сто без отчитане на допълнителните суми и с 18% с тяхното отчитане.

Актуализацията на бюджета се налага

на фона на все по-осезаемото поскъпване на храната, горивата, енергийните източници. И ако пандемията донесе по-скоро поевтиняване на издръжката на живот, войната в Украйна ни донесе ударна инфлация. Според националната статистика инфлацията за април спрямо март е 2,5 на сто, а от началото на годината (април 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 7,8 на сто, докато годишната инфлация за април 2022 г. е 14,4 на сто.