Председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" анонсира публично част от социалните антиинфлационни мерки, които водещата партия в управляващата коалиция ще предложи по-късно днес на лидерския коалиционен съвет. По предварителни изчисления, реализирането на всички мерки ще струва на бюджета около 2 млрд. лева.

Предполага се, че средствата за тези мерки - ако срещнат разбиране в коалицията - ще бъдат включени в предложението за актуализация на държавния бюджет от 1 юли.

Първата мярка предвижда увеличение на пенсиите - от 1 юли най-ниската пенсия, в размер от 370 лв., да стане 450 лв. Предвижда се да се направи и пропорционално увеличение на всички пенсии от 1 октомври, каквото не е правено от 2008 година. "Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация, така че хората с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност". Във въпросното увеличение обаче влиза и т.нар. "ковид добавка" от 50 лева.

Освен това се предлага да бъде вдигнат и "тавана" на пенсиите, като се обвърже с максималния осигурителен доход.

Гюров съобщи, че от "Продължаваме Промяната" (ПП) предлагат да се вдигне максималната пенсия на 3400 лв. По този начин хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватни пенсии, т.е. би трябвало и максималната пенсия скоро да стане 3400 лева. Посочените две мерки - за вдигане на минималните пенсии и на максималния осигурителен доход - ще бъдат включени в "пакета" от 1 юли.

В края на миналата седмица социалният министър предложи изцяло да отпадне "таванът" на размера на пенсиите, което обаче, според Георги Гьоков, не би могло да се случи през тази година.

За работещите родители Андрей Гюров съобщи, че се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. - за едно дете, и от 900 на 1200 лв. - за две деца. Като допълнителна мярка се предвижда тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.

Предвижда се и финансово компенсиране на крайните потребители на горива за автомобили. Както беше съобщено, мярката включва намаление с 0,25 лв. на литър за до 50 литра гориво на месец. Как точно на практика ще се реализира това, към момента не е ясно.

Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат условията?

Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат условията?

Схемата ще бъде подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия

От ПП предлагат още и намаляване на ДДС на парното на 9% от 1 юли, което пък би трябвало да понижи сметките сметките за парно.

Гюров посочи, че за микро и малкия бизнес предлагат вдигане на прага на регистрация по ДДС на 100 000 лева. Това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което се очаква да намали значително административната тежест за малкия бизнес в България.

Друга мярка, която се предлага, е освобождаване от акцизи на електроенергията и природния газ, които се ползват за моторно гориво, които акцизи обаче са стотинки.