Правителството обсъжда мярка, която да облекчи бюджета на семействата в страната, а именно - за зареждане на до 50 литра гориво месечно да се плаща по-ниска цена. Предвижда се отстъпката да възлиза на 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Това обясни заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в ефира на Нова тв.

"Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане", обясни той. Според него 50 литра гориво са достатъчно количество, което ще стигне за доста дълъг период от време. По думите на Данаилов за момента не се обсъждат други ограничения за получаване на тази помощ.

Страната с най-скъпо гориво на Балканите ще отпуска между 30 и 50 евро месечна помощ

Страната с най-скъпо гориво на Балканите ще отпуска между 30 и 50 евро месечна помощ

Какви са цените в региона?

Схемата ще бъде подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

"Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец", отбеляза зам.-министърът на енергетиката.

Страната ни не е единствената на Балканите,

която въвежда подобна мярка в отговор на поскъпването на горивата. В края на април стана ясно, че Гърция ще подпомага домакинствата при зареждане на автомобилите с гориво.

Газовата асоциация призова правителството да плаща "синьото гориво" в рубли

Газовата асоциация призова правителството да плаща "синьото гориво" в рубли

Българският бизнес е обезпокоен от отказа за плащане на доставката на природния газ по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД с Газпром Експорт" в рубли

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни професии, които са данъчно пребиваващи в Гърция с деклариран семеен доход за данъчна 2020 г. до 30 000 евро ще могат да поискат финансова помощ за покриване на разходите за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 г.

По-конкретно 50 евро на месец ще получат собствениците на превозни средства, различни от мотоциклети-мотопеди, с основно местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта

По 40 евро месечно ще получат действителните собственици на превозни средства, различни от мотопеди, с основно местожителство в останалата част на Гърция.

По 35 евро на месец ще получат собствениците на мотоциклети - мотопеди, с местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на региона Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

По 30 евро ще получат собствениците на мотопеди с основно местожителство в останалата част на Гърция.

За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.

Какви са цените в на горивата у нас и в съседните страни?

Според актуалните данни на сайта Fuelo средата цена на бензина в Гърция е 4,19 лева, на дизела - 3,70 лева, а на пропан бутана - 2,22  лева. За сравнение в България цената на бензина днес е средно -3,03 лева, на дизела - 3,23  лева, а на пропан бутана - 1,61 лева.

В Сърбия беше наложен таван на цените на горивата. В страната средната цена на бензина днес е 2,90 лева, на дизела - 3,27 лева, а на пропан бутана - 1,78 лева.

Месец на голямо поскъпване за горивата: цената на дизела мина психологическата граница от 3 лева

Месец на голямо поскъпване за горивата: цената на дизела мина психологическата граница от 3 лева

Заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас

В Румъния средата цена на бензина е 3,05 лева, на дизела - 3,40 лева, а на пропан бутана - 1,60 лева. В Северна Македония цените са съответно - 2,71 лева, 2,76 лева, 1,57 лева.

В Турция горивото остава най-евтино - 2,53 лева за литър бензин, 2,74 за литър дизел и 1,40 лева за литър пропан бутан.