Гърция ще подпомага домакинствата при зареждане на автомобилите с гориво, съобщават местните медии. За целта тази сутрин стартира платформата Fluel Pass.

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни професии, които са данъчно пребиваващи в Гърция с деклариран семеен доход за данъчна 2020 г. до 30 000 евро ще могат да поискат финансова помощ за покриване на разходите за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 г.

Ще минат ли 5 лева за литър бензинът и дизелът при ембарго на руския суров петрол?

Ще минат ли 5 лева за литър бензинът и дизелът при ембарго на руския суров петрол?

При сегашните тарифи потреблението е драстично свито, а ако те скочат до над 4 лева, транспортът би замрял, смятат от Българската петролна и газова асоциация

По-конкретно 50 евро на месец ще получат собствениците на превозни средства, различни от мотоциклети-мотопеди, с основно местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните собственици на превозни средства, различни от мотопеди, с основно местожителство в останалата част на Гърция.

По 35 евро на месец ще получат собствениците на мотоциклети - мотопеди, с местожителство в регионите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на региона Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от района на Централна Македония.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

По 30 евро ще получат собствениците на мотопеди с основно местожителство в останалата част на Гърция.

За бенефициентите, които изберат да използват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата подкрепа се увеличава с 5 евро.

Какви са цените на Балканите?

Според актуалните данни на сайта Fuelo средата цена на бензина в Гърция е 4,03 лева, на дизела - 3,54 лева, а на пропан бутана - 2,20 лева. За сравнение в България цената на бензина днес е средно - 2,95 лева, на дизела - 3,11  лева, а на пропан бутана - 1,60 лева.

В Сърбия беше наложен таван на цените на горивата. В страната средната цена на бензина днес е 2,88 лева, на дизела - 3,25 лева, а на пропан бутана - 1,76 лева. 

Цените на горивата може да се върнат до 2,80 лева за литър до седмица

Цените на горивата може да се върнат до 2,80 лева за литър до седмица

Гост в предаването Money.bg e Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива

В Румъния средата цена на бензина е 3,03 лева, на дизела - 3,33 лева, а на пропан бутана - 1,60 лева. В Северна Македония цените са съответно - 2,58 лева, 2,61 лева, 1,56 лева. 

В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лева за литър бензин, 2,71 за литър дизел и 1,44 лева за литър пропан бутан.