Решението за рязко увеличаване на цените на горивата на някои бензиностанции, на което станахме свидетели преди две седмици, беше грешка. В онзи момент рязко скочи цената на борсата на дизела. В рамките на два дни скочи с над 300 долара. Договорите на тези, които увеличиха цените, с една от най-големите вериги в България бяха със затруднено изпълнение по отношение на доставките и трябваше да направят внос на много по-висока цена, като вносът им е бил над 3,10 лв. В този момент основният им доставчик "Лукойл" не може да изпълни заявката им и нямаха алтернатива. Това заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"КЗК трябваше да направи проверка в самите компании, за да види каква е причината да се случи това, и след това да обявяват, че кои са фирмите направили целия разрив", заяви той.

Около 20% или 30% е намаляло потреблението на гориво в страната за последните 10 дни, което се дължи на презапасяването. В дните на масово зареждане, се е продало количество гориво, което се търгува обикновено в рамките на две-три седмици.

По думите на експерта един от инструменти за намаляване на цените е ДДС да стане да стане 9-10%, но потреблението да продължава да бъде високо. Засега обаче няма отговор на тази идея от държавата.

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта

Бензиностанции пред фалит

"Когато премиера имаше разговори с Лукойл да се задържат цените под 3 лева, в същия момент Лукойл продаваше на малките търговци дизел на 2,84 лева, а в същото време го продаване ха 2,80 лева на техните бензиностанции", заяви той.

Малките търговци, поставени в това положение работят на загуба, тъй като не могат да покрият дори сметките си с печалбата, която правят. "Предложихме инициатива държавата да сложи минимален и максимален праг на печалба, за да не се получава това, което става", коментира Хаджидимитров.

Петрол

В рамките на няколко дни цената на тон дизел нараства почти два пъти, коментира експерта.

"Това няма как да не се отрази на цената. Когато спряха заявките обаче, цената се върна на нормалните си нива. В момента бензиностанциите са пълни със скъпо гориво. Вероятно ще е нужна седмица, за да се върнат цените на дребно под 2,80 лева", заяви той.

"Пазарите се успокоиха, видяха, че Русия извършва доставките си. Ако войната скоро свърши, след това в рамките на седмица, цените ще се нормализират", коментира още той.