Ясна и конкретна формула за определяне на цените на горивата, изчислена на база цената на петрола за барел на световните борсиТова искане отправиха към държавата търговци на горива от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в която влизат над 60 фирми, собственици на над 5000 бензиностанции. Във вторник, 8 март, от организацията организираха конференция, на която представиха идеите си. На нея бе поканен и министър-председателят Кирил Петков, но в крайна сметка той не се яви.

В конкретика - спрямо цената на петрола да има точен механизъм за изчисляване на крайната цена, на която хората зареждат резервоарите си на бензиноколонката. Освен това - в касовата бележка да бъде записана въпросната формула за определяне на стойността на горивото, за да са наясно гражданите с нея. Идея, апропо, предложена още от правителството "Борисов 3" през 2019, която в крайна сметка не влезе в сила. За целта следва да бъдат приети изменения в Закона за горивата.

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта. "Може много бързо да се спомогне за намаляване на цената, стига да има желание за това от страна на държавата", категоричен бе Георги Тенев, юрист на асоциацията.

Експерти прогнозират цена на горивата от над 3,50 лева за литър "до две-три седмици"

Експерти прогнозират цена на горивата от над 3,50 лева за литър "до две-три седмици"

Бензиностанции са започнали да затварят, а други са пред фалит

На първо място може временно да бъдат отменени или намалени изискванията за добавяне на биокомпонент към бензина и дизела, която повишава осезаемо крайната цена.

"Друга мярка - има обезпечения, които икономическите оператори са задължени да правят към НАП и Министерството на икономиката, които в голяма степен се покриват. В НАП обезпеченията целят гарантиране на ДДС, което се следи много изкъсо, всяка една продажба веднага се отчита. Когато една фирма обаче има голяма история и е била лоялен платец, е логично тези гаранции да отпаднат ли да бъдат силно редуцирани. Да, за нови "играчи" на пазара може би е логично такива да има, но този ресурс, който се затваря, са пари, извадени от оборота. Пари, които сектора може да инвестира в своята дейност. Това също би повлияло на цените", добави Тенев.

Мнението на сектора, че държавата следва да се намеси на пазара за горива, сочи социологическо проучване, поръчано от асоциацията, се поддържа масово и от гражданите. 92% искат административни мерки за париране на ръста на цените, а едва 2% от българите считат настоящите ценови нива за приемливи.