Цените на горивата у нас се показват от месеци, а миналата седмица по някои бензиностанции настана паника. Извиха се дълги опашки за пълнене на резервоарите, докато на места горивата стигнаха и надминаха 3 лева за литър.

Няколко от големите петролни бази са спрели да обработват доставки за количество, което означава, че търговията на едро е замряла. Това заяви представителят на Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива Георги Тенев пред Bulgaria On Air. "Цената на горивата след две-три седмици ще е над 3,50 лв.", заключи той.

За дни цените на горивата у се покачиха с над 10 стотинки за литър

За дни цените на горивата у се покачиха с над 10 стотинки за литър

Според експерти не е необходимо да се запасяваме

По думите на Тенев факторите за формиране на цената са много."Цената на самата суровина е базовият елемент. Имаме и логистика, а покрай кризата в Украйна се повишиха застраховките на морските товари. У нас суровият петрол може да бъде рафиниран на едно място, което води до един сериозен дисбаланс на пазара", заяви той.

По отношение на цената горивата отношение има и цената на тока, поддръжката на един обект, няколко смени служители, техническа поддръжка и други.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

Според Тенев някои бензиностанции са започнали да затварят, други са пред фалит.

"В момента заради тежката регулация на сектора, икономическите оператори са поставени в една неконкурентна среда. Някои нормативни актове вменяват несвойствени задължения за бизнеса. На практика търговците на горива трябва да поддържат една сериозна администрация в своята малка фирма, за да отговорят на всички изисквания", коментира Георги Тенев.

Дали ще има доставки следващата седмица зависи от доставчиците. "Надяваме се да има, както и да има дистрибуция в страната, защото от миналата седмица някои от големите петролни бази спряха да обработват заявки за количества и търговията на едро в момента е замряла", заяви експертът.