Само за дни цените на горивата у нас се изстреляха нагоре. От четвъртък, когато Русия нахлу в Украйна, цените се покачват ежедневно и това личи по всички бензиностанции у нас. Докато на 24 февруари средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 2,55 лева за литър, сега е 2,66 лева, а дизелът от 2,62 лева се покачи до 2,72 лева за литър. Това значи, че в рамките на по-малко от седмица цените скачат с 10-11 стотинки за литър. Това показват средните цени на сайта fuelo. Днес някои търговски обекти продаваха на цени дори над 3 лева за литър. 

Ако се върнем месец назад сегашният ръст на цените изглежда още по-драстичен. Средните цени в началото на февруари са 2,46 лева за литър за масовия бензин А95 и 2,54 лева за литър за дизел.

Преди седмица председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев прогнозира увеличение на цените на бензина и на останалите горива у нас. Поредният скок няма да се случи веднага, а след около седмица или най-много две.

Цените на горивата у нас вероятно ще скочат до седмица

Цените на горивата у нас вероятно ще скочат до седмица

Това прогнозира енергийният експерт Валентин Кънев

Според него основната причина за ценовия ръст на нефта не е толкова напрежението между Русия и Украйна, колкото голямото търсене, спрямо предлагането.

Преди седмица цените на петрола вече скочиха на нива от 100 долара за барел, след като Русия нахлу в съседката си Украйна. Днес вече американският сорт Brent поскъпна до над 110 долара за барел за първи път от 2014 година. Цените се покачват преди срещата на ОПЕК+, свикана от Международната агенция по енергетика поради заплахи, причинени от военната агресия на Русия срещу Украйна.

Според Димитър Хаджидимитров, който е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, няма опасност България да остане без горива. Това заяви той в началото на седмицата пред Нова ТВ.

"В момента страната ни не превежда директно пари в Русия за горива. Всичко се превежда в руски европейски фирми. Вносът не е спрял. Горива има, искам да успокоя гражданите, да не се презапасяват", заяви Хаджидимитров. По думите му имаме достатъчно горива за следващите 120 дни.

По данни на европейската статистическа служба Eurostat цeнитe нa aвтoмoбилнитe гopивa в Eвpoпeйcĸия cъюз пpeз ceптeмвpи миналата година oтбeлязвaт yвeличeниe oт 22,9% нa гoдишнa бaзa, ĸoeтo e нaй-cилният oтчeтeн pъcт дoceгa. У нac цeнитe пpeз ceптeмвpи ca нapacнaли c 28,2 нa cтo.