В България предстои увеличение на цените на бензина и на останалите горива. Поредният скок няма да се случи веднага, а след около седмица или най-много две.  Това коментира пред БНР Валентин Кънев - председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Според него основната причина за ценовия ръст на нефта не е толкова напрежението между Русия и Украйна, колкото голямото търсене, спрямо предлагането.

Цените на петрола вече скочиха на нива от $100 за барел, след като руският президент Владимир Путин обяви днешната "военна операция" в Украйна.

Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Според сайта Fuelo средно за бензин А95 плащаме 2,49 лева, литър дизел е 2,57 лева, а газта – 1,40 лева за литър

Енергийните експерти все още не се ангажират с прогноза за цена на бензина от 3 лева за литър, но са единодушни, че поскъпване ще има. Валентин Кънев посочи за пример случващото се в Унгария. Според него страната ни може да вземе примерът, като използва възможностите на ДДС.

"Горната граница, на която може да се продава бензин в Унгария, е 1.35 евро за литър - около 2.60-2.70 лева. Това е временна държавна намеса, която ще действа до 15 май. Когато расте цената бензина, расте и ДДС. Приходите в хазната от ДДС се увеличават и биха могли допълнителните разходи над пределната цена да се поемат от допълнителните приходи, които са се генерирали от повишаването на цената на горивата", коментира експертът.

Ако доставките на гориво от Русия бъдат спрени или ограничени, България разполага с военно-времеви запаси, на които може да разчита. Поне за определен период от време.

Само за месец горивата у нас поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. Докога ще продължи ръстът?

Само за месец горивата у нас поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. Докога ще продължи ръстът?

В началото на януари средната цена на литър бензин А 95 за страната ни е 2,41 лева, докато сега е скочила на 2,49 лева за литър