Отново сме свидетели на значителен скок на горивата, които зареждаме всеки ден. Според сайта Fuelo средно за бензин А95 плащаме 2,49 лв, литър дизел е 2,57 лв., а цената на газта е 1,40 лв. за литър.

Проверка на Money.bg показва, че в някои вериги бензиностанции цената на премиум горивата вече надминава сумата от 3 лева за литър. Цената на дизел премиум днес варира от 2,53 лева за литър до 3,12 лева за литър. За последния месец именно дизел премиум е поскъпнал с 0,10 лева за литър или 3,56% и е с тенденция на поскъпване.

Бензин А 100 е на цени от 2,55 лева за литър до 3,03 лева за литър в зависичост от бензиностанцията, в която се предлага.

През февруари 2021 година бензинът е бил 1,91 лева за литър, както и дизелът, а пропан-бутанът - 97 стотинки. Погледнато в проценти именно увеличението на газта е най-много - 31 процента. Бензинът е скочил с 23 на сто, а дизелът с 26 процента.

Само за месец горивата у нас поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. Докога ще продължи ръстът?

Само за месец горивата у нас поскъпнаха с близо 10 стотинки за литър. Докога ще продължи ръстът?

В началото на януари средната цена на литър бензин А 95 за страната ни е 2,41 лева, докато сега е скочила на 2,49 лева за литър

Справка на средните цени на горивата в сайта за няколко месеца назад показва, че поскъпването започва още в края на октомври. В началото на десетия месец от годината и бензина, и дизела са с цени под 2,30 лева за литър, но към края на месеца вече виждаме стойности от над 2,40 лева за литър.

Въпреки очакването цените да продължат да вървят нагоре, според експертите заплахата от 3 лева за литър дизел или бензин, които не се водят премиум към този момент не се очаква.

"Не смятам, че ще се стигне до 3 лева за литър, тъй като все още имаме много сериозен диапазон до тази точка. Това означава, че цената на петрола на международните пазари трябва да отиде от порядъка на $130, което аз не мисля, че ще се случи", коментира пред Nova енергийният експерт Васил Начев.

Очакваният скок на цената е с около още 20 стотинки. Тоест, средно ще плащаме по 2,50-2,70 лева за литър гориво.

И Сърбия сложи таван на цените на горивата

И Сърбия сложи таван на цените на горивата

Мярката е срещу все по-ограничените доходи на хората