Цените на горивата продължават да растат. В рамките на месец най-масово използваните бензин и обикновения дизел са поскъпнали с близо 10 стотинки за литър.Това показват данни на специализираната платформа, която следи цените на горива у нас и на други пазари Fuelo.

В началото на януари средната цена на литър бензин А 95 за страната ни е 2,41 лева, докато сега е скочила на 2,49 лева за литър. Сериозно е и поскъпването при дизела, който в началото на януари се търгува при 2,47 лева за литър, докато сега цената му е 2,56 лева/ литъра.

На някои от големите вериги бензиностанции в София обаче, дори тези цени са мираж. В столицата се наблюдават цени на бензин А 95 гонещи 2,60 за литър, а дизелът е още по-скъп.

Справка на средните цени на горивата в сайта за няколко месеца назад показва, че поскъпването започва още в края на октомври. В началото на десетия месец от годината и бензина, и дизела са с цени под 2,30 лева за литър, но към края на месеца вече виждаме стойности от над 2,40 лева за литър.

Българската петролна и газова асоциация смята, че основната причина за ръста на цените в поскъпването на петрола на световните пазари.

"Брент достигна исторически рекорди от 94 долара за барел и това е най-високата цена през последните седем години, няма как цените на нашите бензиностанции да не тръгнат нагоре" коментира Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация пред БТВ.

Цената на американския петрол надхвърли $90 за първи път от 2014-а

Цената на американския петрол надхвърли $90 за първи път от 2014-а

Пазарът продължава да се подкрепя от опасения за недостатъчно предлагане

Ако поскъпването на петрола продължи, вероятно в следващите седмици цените по нашите бензиностанции също се вървят ще вървят още нагоре.

Не само у нас цените на са високи. В източната ни съседка Сърбия например средната цена на А 95 е 2,88 лева литъра, а дизела 3,05 лева за литър. В Гърция по принцип горивата са с едни от най-високите цени в Европа - средната цена в момента е 3,64 за литър A 95 и 3,13 за литър дизел.

Само в южната ни съседка Турция цените са поносими, като 1,89 лева е цената за литър от масово използвания бензин, а за литър дизел 1,91 лева.