Цени на петрола от референтните световни арки продължават да се покачват по време на търговията в петък сутрнита.В предния ден, котировките на американския еталон WTI надхвърлиха 90 долара за барел за първи път от октомври 2014 година.

Ааприлските фючърси за европейския бранд Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. бълграско време се търгуват по $91,38 за барел, което е $0,27 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $1,64 (1,8%) до $91,11 за барел.

Цената на мартенските фючърсите за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия е 90,71 долара за барел, което е с 0,44 долара повече от края на сесията в четвъртък. Вчера цената на тези контаркти се повиши с 2,01 долара (2,3%) и за първи път от 2014 г. 90 долара за барел.

Петролният пазар продължава да бъде подкрепян от опасения за недостатъчно предлагане на фона на активно възстановяващо се търсене. Рискови фактори за доставките са геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия изток, както и фактът, че много страни от ОПЕК+ досега не успяха да увеличат производството до договореното ниво.

Междувременно обилните снеговалежи в САЩ също подкрепят цените на петрола, тъй като търсенето в страната на гориво за отопление на домове и предприятия се повишава.

"Има сериозна загриженост, че американските енергийни компании няма да могат да увеличат производството, за да отговорят на търсенето", каза Фил Флин, старши анализатор в Price Futures Group.