Сръбското правителство прие Указ за ограничаване на цените на горивата, съобщават местните медии. Определени са максималните цени на дребно на петролните продукти евро дизел и евро премиум BMB 95.

Те са съответно по 179 (2,98 лв) и 171 динара (2,89 лв) за литър.

Цените на горивата у нас достигнаха 3-годишен връх

Цените на горивата у нас достигнаха 3-годишен връх

И по нищо не личи скоро да се понижат

Цените на горивата имат таван с цел предотвратяване на по-големи икономически смущения и са с цел поддържането на жизнения стандарт на хората, коментира правителството.

Цените на петролните продукти в Сърбия се повишиха значително през януари и това пряко повлия на ръста на цените на всички останали стоки и услуги в страната.

Решението на сръбското правителство идва, след като тази седмица Хърватия реши да замрази цените на горивата за втори път с аргумента, че по този начин иска да предотврати нов удар по джоба на гражданите си.

"Вземайки предвид очакваното увеличение на цените на петрола, решихме замразим цените на "Евросупер 95" до сегашните 1,51 евро. Това ще бъде цената в рамките на месец. Дизелът ще е на цена от с1,50 евро", коментира хърватският премиер Андрей Пленкович.

Това вторият път, когато правителството на Хърватия замразява цените на горивата. Те би трябвало да останат на това ниво през следващия месец, след което ще бъде решено дали трябва да се предприемат допълнителни стъпки.

Хърватия замрази цените на горивата

Хърватия замрази цените на горивата

По думите на премиера решението е взето, заради спада на икономиката заради Covid кризата