Газовата криза в Европа продължава с пълна сила, като България не прави изключение. Горивата у нас достигнаха рекордни стойности за последните три години, показват данните от сайта "Fuelo". Според тях само от началото на тази година поскъпването на най-масовия бензин А95 надхвърля 30%. Литър от горивото струва средно над 2,40 лв. С толкова се е повишила и цената на дизела.

Цените на горивата у нас растат по-бързо от тези в Германия, Австрия и Швеция

Цените на горивата у нас растат по-бързо от тези в Германия, Австрия и Швеция

В ЕС горивата отбелязват увеличение от 22,9% на годишна база през септември

При газта обаче поскъпването е най-сериозно. Докато миналата година литър газ струваше около 50 стотинки, а в началото на тази годината все още беше под 1 лев, днес вече гони цената от 1,40 лева.

Според изчисленията на специалисти за един месец следно за гориво на автомобила отиват минимум 150 лева. Това е при ходене до работното място и обратно с колата пет дни в седмицата.

Според българските търговци на горива една от основните причини за рязкото поскъпване на газта у нас е цената на едно друго гориво, макар и не така масово - метанът. Той се използва при преработката на пропан бутана. Цената на метана от началото на годината се увеличи с почти 90%. От под 1,30 лв. днес е над 2,40 лева.

Цените на бензина и на дизела се увеличиха в цяла Европа. В най-развитата икономика на Стария континент - Германия, цената на дизела достигна невиждан връх от 1,55 евро за литър. Бензинът също поскъпна до 1,67 евро за литър.

С още поне 10 стотинки ще поскъпнат горивата до края на годината

С още поне 10 стотинки ще поскъпнат горивата до края на годината

По коледните празници литър от най-масовия бензин ще струва 2,50 лв.