От няколко месеца насам се усеща непрестанният ръст на цените на горивата у нас. Това явление важи за почти всички страни в Европа, показват данни на европейската статистическа служба Eurostat.

Цените на автомобилните горива в Европейския съюз през септември отбелязват увеличение от 22,9% на годишна база, което е най-силният отчетен ръст досега. У нас цените през септември са нараснали с 28,2 на сто.

Страната ни попада в топ 5 на държавите от ЕС, включени в класацията, що се отнася до най-бърз ръст на цените на горивата, като Германия е след нас.

В страни като Австрия, Швеция, Дания и Белгия, цените растат с по-бавен темп, в сравнение с тези в България.

В кои области у нас шофьорите сипват най-много бензин, дизел и пропан-бутан?

В кои области у нас шофьорите сипват най-много бензин, дизел и пропан-бутан?

Дизеловото гориво е най-използвано в страната

Люксембург е на първо място по ръст на цените на горивата за посочения период, като покачването там е над 30%. Северната ни съседка е второ място с ръст от 29,3%, а трета е Словения с 28,7 на сто.

Точно преди България се нарежда Полша с ръст от 28,5% през септември. Като цяло 17 държави, за които има данни, отбелязват увеличение на цената на бензина и дизела от над 20%. Спадове в цените няма никъде.

Единствената страна, която не отбелязва нито спад, нито покачване в цените е Малта и то за трети пореден месец.

Най-малко е поскъпването в Ирландия - то е с 15% през посочения период, а в Италия със 17,5 на сто. Финландия я гони със 17,8%. В Гърция ръстът на цените е 18,1%.

Рекорден ръст в цените се отчита и за суровия петрол - около 80 долара за барел през октомври, спрямо 40 долара за същия период на миналата година. По думите на експерти, ако производството не се увеличи, цените ще се покачват още.

С приблизително 11% са се увеличили цените по бензиностанции у нас за няколко седмици, обобщават от Петролната и газова асоциация пред BTV.