Пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има две текущи производства за установяване на антитръстови нарушения при реализацията на автомобилни горива на територията на страната.

Първото от тях бе образувано във връзка с несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб още в началото на епидемията от Ковид-19 и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната, съобщиха от регулатора.

КЗК е констатирала и ограничаване на достъпа до данъчните складове и транспортна инфраструктура на дружествата от група Лукойл.

Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас днес

Кои са най-евтините и кои най-скъпите бензиностанции у нас днес

Държавата да спре износа на горива, призоваха от Асоциацията на малките бензиностанции

Според антимонополната комисия нарушенията целят ограничаване на вноса на горива в страната.

"В тази връзка КЗК предяви на дружествата от група Лукойл твърдения за извършени нарушения по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от Договора за Функциониране на Европейския Съюз."

По-конкретно нарушенията, за които КЗК информира са свързани с поведението на предприятия с монополно или господстващо положение, като: 

  1. пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия;
  2. ограничаване на производството, търговията и техническото развитие във вреда на потребителите;
  3. прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти;
  4. поставяне сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения или сключване на допълнителни договори, които по своя характер или съгласно обичайната търговска практика не са свързани с предмета на основния договор или с неговото изпълнение;
  5. необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент, за да се възпрепятства осъществяваната от него стопанска дейност.
Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Цени от над 3 лева за премиум горивата в някои бензиностанции

Според сайта Fuelo средно за бензин А95 плащаме 2,49 лева, литър дизел е 2,57 лева, а газта – 1,40 лева за литър

Предстои изслушване на дружествата пред Комисията, след което и консултиране на проекта на решение на КЗК с Европейската комисия. Такава консултация се налага, тъй като дружеството има дейност и иазвън България. Това означава, че по закон от Лукойл имат право да дадат становище по твърденията на КЗК, да поискат изслушване, освен това от компанията могат да поемат и ангажименти и да не се стигне до санкция. Иначе казано до крайното решение на регулатора има още време. 

През есента на миналата година пред КЗК бе образувано и ново производство срещу Лукойл България ЕООД за установяване на извършено нарушение относно ценовата политика на дружеството при търговията на едро с автомобилни горива. В хода на проучването КЗК изпрати искания за предоставяне на информация до множество пазарни участници - вносители и търговци на едро.

"Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси, като напр. повишаване на търсенето, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или на антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение", разясняват от КЗК.

За дни цените на горивата у се покачиха с над 10 стотинки за литър

За дни цените на горивата у се покачиха с над 10 стотинки за литър

Според експерти не е необходимо да се запасяваме

Що се касае до наблюдаваното увеличение на цените на горивата, Комисията ще провери и изпълнението на поетите  задължения от "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД, под формата на приемане и прилагане на вътрешни процедури, гарантиращи съществуването на конкурентна среда в сектора. Поетите през 2017 г. задължения целят да се възпрепятства възможността за възникване на евентуални антиконкурентни проблеми, свързани с прозрачността на пазара и координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения по начин, който ограничава конкуренцията.

Πpипoмнямe, чe зapaди cлyxoвe зa пpeдcтoящo пocĸъпвaнe нa гopивaтa нa 2 мapт ce извиxa oгpoмни oпaшĸи нa бeнзинocтaнциитe y нac. Toгaвa cтaнa яcнo, чe в няĸoи бeнзинocтaнции цeнaтa нa гopивaтa e пpeминaлa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 3 лeвa зa литъp.

"Cитyaциятa e тaĸaвa, зaщoтo пopaди peдицa oгpaничeния cтpaнaтa ocтaнa бeз aлтepнaтиви зa дocтaвĸa нa гopивa. Toвa идвa oт изĸpивeнaтa cтpyĸтypa нa пaзapa, зapaди лoшaтa нopмaтивнa ypeдбa, ĸoятo вoди дo мoнoпoл и липcaтa нa ĸoнĸypeнция", зaяви в тази връзка  Гeopги Teнeв, юpиcт нa Acoциaциятa нa мaлĸитe, нeзaвиcими тъpгoвци нa гopивa (Acoциaциятa нa мaлĸитe бeнзинocтaнции).

B тoзи ĸoнтeĸcт Teнeв зaяви, чe cфepaтa нa гopивaтa винaги e билa дeлиĸaтнa тeмa и пpeдвид cъздaлaтa ce cитyaция, дъpжaвaтa тpябвa дa влeзe в poлятa cи и cпeшнo дa peaгиpa c мepĸи. Cпopeд нeгo тpябвa дa ce пpилoжaт нaвpeмeнни и ĸoнĸpeтни мepĸи oт пpaвитeлcтвoтo ĸaтo oгpaничaвaнe нa изнoca нa гopивa, изpaбoтвaнe нa мeтoдиĸa зa cпpaвeдливo диcтpибyтиpaнe нa ĸoличecтвa cтoĸи oт Дъpжaвния peзepв, cпиpaнe нa няĸoи изиcĸвaния в Hapeдбaтa зa гopивaтa и Зaĸoнa зa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници, дoĸaтo ce ycпoĸoи пoлoжeниeтo.