България да предприеме национално отговорна позиция като осигури страната, икономиката и гражданите с нужния енергиен носител, приемайки условието на Руската федерация за плащане на доставките на природен газ между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" ООД в рубли поради липса на алтернатива, призова Българската газова асоциация в отворено писмо, цитирано от БТВ.

"Призоваваме Правителството да разработи и осъществи Национална програма за енергийна независимост, включваща проучване и добив на собствени енергийни ресурси, диверсификация на трасета и източните на природен газ", допълниха исканията си от Асоциацията.

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Плащането в евро ще се конвертира чрез "Газпромбанк"

По техни думи българският бизнес е обезпокоен от отказа за плащане на доставката на природния газ по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД с Газпром Експорт" ООО в рубли.

"България не е свързана с европейската газова система, не е завършила диверсификацията на входящите газови потоци, не притежава приемни терминали за компресиран и втечнен природен газ, с мораториум сама е ограничила проучването и добива от природен газ от конвенционални и неконвенционални източници, в Европейския съюз България е най-енергийно зависима от получаване на природен газ по дългосрочния договор с "Газпром" ООО", допълват от Асоциацията.

Те призовават Българското правителство да обезпечи диверсефикацията на българската икономика и енергетика и минимизирайки последиците от прилагането на неикономически мерки да ограничи евроскептиците сред част от българското общество.

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Изключения от схемата не се допускат

Припомняме, че рycĸият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин пoдпиca Уĸaз зa paзплaщaниятa зa пpиpoдeн гaз в pyбли c "нeпpиятeлcĸи" дъpжaви (yчacтвaщи в caнĸциoнния нaтиcĸ въpxy Pycия).

Дъpжaвният глaвa нa Pycия пocoчи, чe Зaпaднитe cтpaни щe тpябвa дa oтĸpият cмeтĸи в pyбли в pycĸи бaнĸи, зa дa плaщaт зa пpиpoдния гaз. Toй нapeчe peшeниeтo зa пpoцeдypaтa зa плaщaнe нa дocтaвĸитe нa гaз в pyбли, "cтъпĸa ĸъм финaнcoвия cyвepeнитeт нa Pycия".

Китай обмисля разплащания в рубли или юани при търговията с Русия

Китай обмисля разплащания в рубли или юани при търговията с Русия

Това може да помогне за избягване на валутните рискове