Унгария планира да изпълни изискването на Русия за плащане на природния газ в рубли, по предложената от руската страна схема. По-конкретно, Унгария смята да плаща за руския газ в евро, конвертирано в рубли през "Газпромбанк". Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Европа, че рискува руските доставки на природен газ да бъдат спрени, ако не плаща в рубли.

"Що се отнася до плащането в рубли, имаме решение, което не нарушава никакви санкции, но в същото време осигурява доставките на газ за Унгария", каза унгарският външен министър.

Съгласно схемата, дъщерното дружество CEE Energy на унгарската държавна енергийна компания MVM, ще направи предстоящата транзакция в евро, като "Газпромбанк" ще конвертира плащането в рубли, след което ще прехвърли сумата на руската компания "Газпром експорт", поясни Сиярто. Той не навлезе в подробности дали поевтиняването на руската валута ще повлияе на новите условия за плащане.

Външният министър на Унгария каза още, че опцията за плащане в друга валута, освен в евро, е включена в двустранния договор между CEE Energy и "Газпром експорт", сключен през септември 2021 година.

С наближаването на срока за плащанията за доставките на газ Европейската комисия заяви, че договорите изискващи транзакциите да се извършват в евро или долари, трябва да се спазват.

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Путин: От утре руският газ ще се плаща само в рубли

Изключения от схемата не се допускат