След напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и Северна Корея, някои от инвеститорите се обръщат към необичайно убежище за активите си, разказва Bloomberg.

Bitcoin, ether и останалите дигитални валути, които са сред най-волатилните активи, започват да е превръщат в такова убежище, след като валутата и щатските облигации губят своята привлекателност.

"Инвеститорите прехвърлят своите средства в криптовалути, опитвайки се да диферсифицират риска в случай на голям спад на пазара", посочва Рон Чернески, главен изпълнителен директор на платформата InvestFeed. "От ниша криптовалутите започват да се възприемат все по-добре, тъй като нямат толкова голяма корелация с останалите активи", допълва той.

Южна Корея в момента се намира в незавидна ситуация - по средата във войната на думи между САЩ и Северна Корея, южнокорейците търсят убежище в ether. Търговията на дигитална валута подскочи до 2.6 милиарда долара в сряда, 60% по-високо, отколкото при bitcoin, сочат данните.

Голяма част от нея отразява купуването на валутата от южнокорейците. Корейският вон представлява над 40% от обмена в момента. В четвъртък ether повиши цената си с 4% до 304 долара.

През седмицата пък bitcoin подмина 3 000 долара и се покачи до 3 486 долара.

Инвеститорите избират криптовалутатите въпреки че волатилността на bitcoin e 10 пъти по-висока от тази на златото, като причината затова е, че дигиталните монети не зависят от някоя централна банка или власт.