Френската банкова група Societe Generale се е съгласила да изплати на властите в САЩ глоба в размер на 1,34 милиарда долара в рамките на урегулиране на обвинение, свързано с нарушаване на американски санкции срещу Куба, Иран, Либия и Судан се посочва в съобщение на банката.

Банката е глобена с тази сума за извършване на доларови транзакции с участие на лица, предприятия и държави, нарушавайки режима на икономическите санкции, става от обвинението на правосъдното министерство на САЩ.

Най-голама част от глобата - над $770 млн. е за нарушаване на санкциите срещу Куба. От Societe Generale са признали, че в периода 2004 - 2010 г. в нарушение на законите на САЩ за санкциите са представяли кредити на банки и организации, свързани с кубинското правителство, а така също и на кубински и чуждестранни корпорации за водене на бизнес с Куба. При това за осъществяване на паричните операции на френската банка е използвана американската финансова система.

За посочения период Societe Generale е извършил на 2,5 хиляди транзакции, попадащи по санкциите на обща сума около 13 милиарда долара.

Отчитайки готовността на френската финансова организация да изплати глобата, властите на САЩ са се съгласили да отложат съдебното преследване срещу Societe Generale за три години, след което "правителството ще се стреми да свали обвинението", са казва документа на правосъдното ведомство.

Размерът на глобата на Societe Generale е втори по големина от всички подобни, налагани от САЩ на финансови организации за нарушаване на икономически санкции, се отбелязва в съобщението на Министерството на финансите.