Трейдърите намаляват залозите си за продължаващ ръст на цените на медта до най-ниското ниво от повече от година насам - знак за растящи притеснения, че по-високото предлагане ще охлади ралито.

Нетните залози за по-високи цени от хеджфондове и други спекулатори падат до 12 956 контракта по време на седмицата до 24 август, най-ниското им ниво от юни 2020 г. и спад от 85% от началото на годината, пише The Wall Street Journal, цитирайки данни от Commodity Futures Trading Commission.

Спадът съвпада с леко отдръпване на цените на индустриалния метал, използван широко в производството и строителството. Те са около 10% под рекорда, достигнат по-рано тази година. Поевтиняването се движи от облекчаване на проблемите при предлагането и притеснения от страна на трейдърите, че делта вариантът ще намали търсенето. Те все още са с 20% над нивата от началото на годината.

Слаби данни от Китай, най-големият потребител в света, и залози, че предлагането ще се повиши също охлаждат ралито. Пекин вади и индустриални метали, включително мед, от резервите си и ги продава на пазара в опит да намали цените.

Друг фактор е постигнато споразумение в чилийския държавен гигант Codelco, което намалява напрежението между компанията и синдикатите. Стачки и здравни мерки срещу вируса създадоха проблеми в производството в страната през последните месеци.

Прогнозите за по-високо предлагане идват на фона на намалените очаквания за растеж на световните икономики заради делта варианта.

Все пак някои наблюдатели не очакват цените да падат още много. Медта се радва на силно търсене, тъй като се използва във всичко от жилища до "зелени" енергийни проекти.