Старите хартиени банкноти с номинал 10 фунта стерлинга с изображението на Чарлз Дарвин спират да се приемат във Великобритания от 1 март 2018 година.

След тази дата те ще могат да се обменят само в Банката на Англия, съобщи централната банка на страната.

В средата на септември в Обединеното Кралство бе пусната в обращение нова 10-фунтова банкнота с образа на писателката Джейн Остин.Тя е отпечатана на полемерен материал и е първата британска банкнота, която има дактилни функции за хора с нарушено зрение.

Снимка 252571

Източник: Flickr / Bank of England

Материалът за новите купюри с номинал 5 и 10 паунда предизвика сериозен скандал във Великобритания. Вегани и представители на някои религиозни секти призоваха централната банка да се откаже от тези банкноти, тъй като стана ясно, че ще съдържат малко количество твърди мазнини, получени от месни продукти. По данни на Банката на Англия, съдържанието на такива мазнини в материала за новите банкноти не превишава 0,05%.

През 2020 година централната банка на страната има намерение да пусне обновена вересия на купюрите от 20 фунта стерлинга, на които вместо икономиста Адам Смит ще бъде поставено изображението на художника Уилям Търнър.