SUSE, най-голямата независима организация за разработка на софтуер с отворен код, планира да дебютира на борсата във Франкфурт, предава Reuters. Компанията се нуждае от свеж капитал, който да инвестира в органичен растеж и придобивания.

IT гигантът, който отваря офис в София, се надява да набере $500 млн., с които да плати и част от дълга си. Междувременно, шведският инвестиционен фонд EQT, който придоби SUSE през 2018 г. за $2,5 млрд., ще продаде неуточнен брой съществуващи акции.

Преди две години EQT нае ветерана от SAP Мелиса Ди Донато да управлява компанията. Тя се превръща в първата жена в Германия, която води компанията си към IPO.

SUSE е основана през 1992 г. и предоставя ентърпрайс решения с отворен код.

Миналата година компанията придоби Rancher Labs. Ди Донато заяви, че SUSE ще търси още потенциални придобивания в опит да увеличи приходите.

Германската компания отчете коригирани приходи в размер на $503 млн. за 12-те месеца до края на 31 октомври, записвайки растеж от 17% и брутен марж от 94%. Растежът на приходите продължава с подобен темп и в тримесечието до 31 януари.

Засега не е ясно какъв дял ще продаде EQT, но според източници на агенцията IPO-то ще търси оценка от между €5 млрд. и 8 млрд. на компанията.