Световните пазари на акции достигнаха до нови рекордни нива, след като доходността по американските държавни облигации намаля. Това се случи след изнесените данни, че инфлацията отвъд океана не расте необуздано. Индексът на потребителските цени нарасна с 0,6%, което е най-големият ръст от август 2012 г. насам. Обяснението е в нарастващото темпо на ваксинация и фискалните стимули, които предизвикаха задържане на търсенето. Според повечето финансови експерти обаче, тепърва в САЩ се очаква огромна инфлация.

Reuters пише, че въпреки тези прогнози, е "малко вероятно да бъде променено виждането на председателя на Федералния резерв (ФЕД) Джером Пауъл, че по-високата инфлация през следващите месеци ще бъде преходна.

"Просто ще имаме временно разпалване на цените, но няма да има някаква тежка инфлация, която да остане за дълго," твърди и Карло Франчини, който е ръководител на институционални клиенти в Banca Ifigest SpA в Милано.

За пазарите на облигации въпросът е дали доходността им може да падне под 1.6%, след като достигна 1.611%, се казва в анализа на Westpac, цитиран от Reuters.

"Това е важно техническо ниво и ако то бъде пробито, можем да станем свидетели на бързо понижение до 1.5%."

От началото на 2021 г. доходността по 10-годишните щатски облигации скочи до 14-месечен връх

Причината: спекулациите, че огромните фискални стимули ще ускорят възстановяването в САЩ, което ще повиши инфлацията до над очакваните от ФЕД нива.

Повечето борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион последваха Уолстрийт нагоре, като хонконгският Hang Seng оглави ръста В същото време, доходността по щатските държавни облигации продължи да намалява, достигайки до ново триседмично дъно. Японският индекс Nikkei се понижи с 0.4%, след като нарастващият брой на случаите на Covid-19 породи опасения около повторното отваряне на икономиката 100 дни преди началото на Олимпийските игри в Токио.

"Пазарът съвсем ясно се беше подготвил за по-висока инфлация," пишат анализатори на Westpac до своите клиенти.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.6%. Хонконгският Hang Seng скочи с 1,3%, докато индексът на китайските сини чипове добави 0,7%.

В Европа, регионалният индекс STOXX 600 поскъпна с 0,12%, като луксозните и други потребителски акции донесоха ръст, следвани от технологичните запаси.

Понижението на лихвите по държавните облигации подкрепи цените на щатските технологични компании, вкл. Appleр Microsoft и Amazon

Apple се повиши с 2,4%, Microsoft с 1,0% и Amazon с 0,6%.

Щатският индекс S&P 500 се повиши с 0, 33% и също записа ново рекордно ниво на затваряне, докато технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1,05%. Индексът Dow Jones Industrial Average изгуби 0,2%.

Акциите на Johnson & Johnson поевтиняха с 1,34%

Понижението идва, след като американските здравни власти препоръчаха временно спиране на използването на ваксината на компанията срещу COVID-19, след като при 6 жени бяха установени случаи на образуване на кръвни съсиреци. Проблемите с ваксинацията съвсем очаквано породиха нови опасения за възстановяването на световната икономика.

Доларовият индекс се понижи заедно с доходността по щатските облигации, падайки до триседмично дъно

Цената на злато от своя страна, което традиционно се използва срещу инфлацията, продължи да се повишава като достигна $1 745 за тройунция. Биткойнът поскъпна до над $63 860, а фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 40 цента, до $64,07 долара за барел. Тези на щатския лек суров петрол добавиха 37 цента - до 60,55 долара за барел.