Световните фондови борси се сринаха, като инвеститорите продължиха голямото разпродаване на акции, започнало в края на миналата седмица. Вълната от разпродажби набира скорост, а капиталовите пазари от Токио до САЩ полетяха надолу.

Уолстрийт изтри досегашните си печалби за 2018 г. Американските акции преживяха един от най-тежките си дни, като изгубиха общо 1.25 трлн. долара. Основните индекси в САЩ S & P 500 и Dow Jones спаднаха драстично, като вторият преживя най-големия си едновнеден срив в историята, спадайки с цели 1175 пункта. Индексът загуби общо 1800 пункта за последните 2 дни.

Това бе най-лошия ден за акциите в САЩ през последните 6 и половина години. Случилото се припомни времената на последната финансова криза, когато кредитният рейтинг на САЩ бе намален, а Европа се тресеше от дългова криза.

"Много хора, които са на този пазар през последните 3 или 4 години, не са виждали подобно нещо преди. Психологията на пазара се промени днес. Ще отнеме известно време, за да се върне обратно тази психология", казва Денис Дик, частен трейдър в Bright Trading в Лас Вегас.

Основен движещ фактор на спада отново е страхът. Инвеститорите се опасяват, че заради по-високата инфлация Федералният резерв ще повиши лихвените проценти с по-бързи темпове от очакваните през тази година.

"Това беше изблик на волатилност, който се дължи отчасти на страха от лихвените проценти, отчасти на притеснението от новия председател на Фед Джером Пауъл, отчасти на това, че пазарът е надценен", каза Джак Аблин, главен инвестиционен директор в Cresset Wealth.

Вълната от разпродажби се пренесе и върху азиатските борси, а вероятно ще засегне и европейските, които ще отворят по-късно днес. Японският индекс Nikkei се понижи с 6.8% до близо 4-месечно дъно, акциите в Тайван изгубиха 5,5%, а основният индекс в Хонконг спадна с 4.9%. MSCI, най-големият индекс в региона извън Япония се понижи с 4.3%.

Ценните книжа в Австралия също полетяха надолу, преживявайки най-големия дневен спад през последните 2 и половина години. Основният индекс S&P/ASX 200 спадна с 3.2%, достигайки 4-месечно дъно.

Може би най-притеснителното не са големите разпродажби, а темпото, с което се случват. "Размерът на продажбите, които виждаме, е нормален. Скоростта, с която го правим, не е нормална", заяви Майкъл Първис, главен глобален стратег в Weeden & Co в Ню Йорк.

"Създадохме фондов пазар, който се движи прекалено бързо за човешките същества. Заради това виждаме шокиращи резултати", посочи Дейвид Уийлд IV, ръководител на Weild & Co. и бивш зам.-председател на Nasdaq. 

Най-богатите също плачат

500-те най-богати хора в света изгубиха общо 114 млрд. долара. Най-тежко засегнат бе третият най-богат човек в света, инвеститорът Уорън Бъфет, който изгуби 5.1 млрд. долара. Основната причина е сривът в акциите на Wells Fargo, спаднали с 9.2% само за ден. 87-годишният Бъфет е един от 18-те богаташи, които изгубиха над 1 млрд. долара.

Вторият най-голям губещ бе основателят и шеф на Facebook Марк Зукърбърг, който се прости с 3.6 млрд. долара.

Дори най-богатият човек в света - Джеф Безос не беше имунизиран срещу касапницата. Заради спада в акциите на Amazon 2.8%, състоянието му намаля с 3.3 млрд. долара до 116.4 млрд. долара.

Ръководителите на компанията майка на Google - Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин изгубиха под 2.3 млрд. долара.

Загубите на най-богатите са в ход от петък, тогава те изгубиха общо 68.5 млрд. долара.