Купувате падащи активи, продавате поскъпващи, влизате в позиции преждевременно и по-рано, от това което Ви казва анализа. Ограничавате печалбите си, защото закривате, когато активът най-после тръгне във вашата посока и в същото време оставяте загубите Ви да се развиват до "безкрай"... А това правите, защото сте влезли по-рано откогато трябва и след като сте били известно време на загуба, се радвате, че сте на нулата и "пречупената Ви психика просто иска да излезе на нулата"...

А да, забравих! Купувате всеки ден различни позиции, защото искате да сте в пазара непрекъснато. Често преминавате от дълги в къси позиции, само след няколко часа, като сте готов да се закълнете в напълно противоположното нещо, на това, което сте си мислили сутринта.

При това купувате, или продавате с големи обеми. Ползвате неразумно голям ливъридж! А когато пазарът тръгне срещу вас, купувате още и още, осреднявате, осреднявате... занулявате! Нямате стратегия и план за влизане и излизане от позиции и т.н. и т.н.

Звучи ли ви всичко това познато? Най-вероятно да... Това е сигурната рецепта за неуспех на финансовите пазари. Или всичко неправилно, което трябва да правите.

А може да не е така! Великите инвеститори, приказват и приказват едно и също, постоянно и постоянно, до такава степен, че вече са втръснали на всички и никой не им обръща внимание. Но до момента, в който не си загубите трудно спечелените капитали на борсата.

Сега ще се опитам с ползването на думите на великите инвеститори да обобщя всичко правилно, към което трябва да се стремите в инвестирането, за да сте по-успешни.

Започваме едно по едно с казаното по-горе - как обикновено си зануляваме сметките.

Грешка номер 1 - Купувате падащи активи, продавате поскъпващи

Един от най-великите трейдъри на всички времена - Джеси Ливърмор казва - "Никога не купувайте една акция, защото цената й е отчела голям спад от предишния й връх. Никога не продавайте една акция, защото изглежда скъпа. Ставам купувач, веднага след като една акция направи нов връх в цената, след като преди това се е държала нормално".

Тоест Ливърмор застъпва две тези - първо не се опитвайте да хванете "падащ нож", тоест да търгувате срещу тренда и второ купувайте активи, когато проявяват признаци на сила и продавайте такива, които проявяват признаци на слабост. А не обратното, както правят повечето инвеститори.

Грешка номер 2 - Осреднявате загубите нямате търпение да чакате позициите си, които са излезли на печалба

Отново ще се обърна към цитат от Джеси Лиръврмор - "Никога не осреднявайте загубите". А по отношение на времето, Ливърмор отново казва - За големите движения е необходимо време, за да се разгърнат. Не бъдете нетърпеливи...

Отново Джеси Ливърмор формулира следното - "Никога не е бил начинът на мислене този, който ми е изкарал най-големите печалби. Винаги е било търпеливото изчакване. Разбрахте ли това? Спокойното ми стоене. Не е трик да си прав на пазара. Винаги ще окриете ранни бикове в "бичи трендове" и ранни мечки в "мечи трендове". Те обаче не са изкарвали пари в крайна сметка. Хората, които притежават качеството и да са прави и да са търпеливи, са голяма рядкост. Смятам, че това е едно от най-трудните неща, които инвеститорите могат да научат. Истината е, че милионите идват много по-лесно при трейдърите, които знаят как да търгуват, отколкото стотиците долари, в дните по време на тяхното невежество".

Един друг известен психолог казва - инвеститорите полагат страшно много усилия, да търсят най-доброто място за влизане в една позиция. Истината обаче е, че може би много по-важно е да се планира излизането от позицията. Това е голямото предизвикателство пред инвеститорите.

Грешка номер 3 - винаги искате да сте на пазара

Отново Швагер - световно известен трейдър и автор на финансовия бестселър "Market Wizard" казва, че търговията не трябва да е забавна и интересна. Ако търсите адреналин, то започнете да се занимавате с нещо друго.

Добрите трейдъри не изпитват емоции от сделките си. По тяхното настроение, не можете да познаете, дали сделките им са на печалба, или на загуба. Инвестирането трябва да е скучно. Запомнете последното! То може да ви спести много загуби.

Желанието Ви да сте постоянно на пазара, често Ви кара да сте прекалено диверсифицирани и да следите представянето на твърде много активи. Това е трудно, почти невъзможно.

И отново Швагер казва - Ако има един съвет, до който бих обобщил всичко най-важно в търговията и той трябва да е ограничен до седем думи, то той би звучал така: "Знайте къде ще излезете, преди да влезете".

Няма как да не представя любимия цитат на друг от любимите ми инвеститорите - Станли Дръкенмилър:

"Първото нещо, което чух, когато влязох в този бизнес, не от моя ментор, е че биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят. Тук съм, за да ви кажа, че аз бях прасе. И дълбоко съм убеден, че единственият начин, за да реализираш дългосрочна възвръщаемост в този бизнес, е да си прасе. Смятам, че диверсификацията и всички други неща, на които ни учат в бизнес училищата днес, най-вероятно са най-подвеждащото нещо. Ако погледнете към великите инвеститори, колкото и различни да са те - Уорън Бъфет, Карл Айкън, Кен Лангон, те са много концентрирани в залозите си. Те виждат нещо, подходящо за инвестиции, и залагат и къщите си на него. Това е и моят начин на инвестиране. Такива възможности обаче се виждат относително рядко - може би веднъж или два пъти в годината...Основната грешка според мен, която 98% от портфейлните мениджъри или индивидуалните инвеститори правят е, че те имат усещането, че трябва да са на пазара непрестанно. Ако наистина видите изключителни възможности за инвестиции, то трябва да сложите всички яйца в една кошница и после трябва да следите тази кошница много внимателно.", коментира Стенли Дръкънмилър по време на инвестиционна конференция в Ню Йорк през януари на 2015 година.

Грешка номер 4 - ползвате твърде голяма ливъридж

Тук едва ли трябва да обясняваме много. Можем само да се обърнем отново към Уорън Бъфет, който казва - "Виждал съм повече хора да се провалят, заради алкохол и ливъридж..."

Аз не съм виждал много хора да се провалят заради алкохол, но повярвайте ми, заради ливъридж са се проваляли около 90% от всички трейдъри, които съм виждал да се провалят...

Грешка номер 5 - не поставяте стопове за ограничаване на загубите

Не знам защо, но в психиката на инвеститорите е залегнало да държат губещи позиции докато не фалират. Дали, защото не могат да си признаят, че са сгрешили, или защото им липсва дисциплина, няма значение.

Швагер казва - "винаги ограничавайте загубата си до нормални размери и не допускайте тя да излезе, извън границите на нормалното. Защото чисто финансов ефект, че е по-трудно да бъде компенсирана, голямата загуба води до изпускането на "добри сделки", както и до поява на сериозно съмнение в инвеститорите, относно техните способности".

Стоповете трябва да се диктуват, не от размера на допустимата загуба на капитал, която сте приели, а от това, какво трябва да се случи, за да сметнете, че трябва да излезете от пазара, съветва Швагер.

Когато имате губещи позиции и сте изправени пред дилемата да закриете, или да оставите позицията си, това което можете да направите е да я намалите наполовина. Това ще намали "емоционалния ви товар", като в същото време, ще ви даде възможност да изчакате позицията си за частично компенсиране на загубата, а защо не и за печалба.

Грешка номер 6 - Нямате стратегия и план за търговия, поддавате се на емоциите

Нямате никакъв шанс за дългосрочен успех на финансовите пазари и в инвестициите, ако нямате ясно изразен план и стратегия за търговия, или пък се поддавате на емоциите. Отново ще цитирам Швагер - За да подобрете в по-голяма степен емоциите в търговията, които често са лош съветник, следвайте тези три прости правила за търговия:

  1. Влизайте в сделки, само въз основа на стратегията и плана си за търговия.
  2. Излизайте, при предварително зададените си нива.
  3. Не търгувайте никога, в случай, че не са изпълнени точките 1, или 2.

Инвеститорите отделят почти цялата си енергия за търсене на най-добрия вход в една сделка. Те отделят много по-малко внимание на изхода от сделка. Това обаче, е сериозна грешка, защото изходът, е не по-малко важен, от входа.

В заключение, рецептата за успех в търговията бих формулирал така:

Купувайте активи, които са в тренд, съвпадащи с пазара. Правете това с предварително изготвен план и стратегия за търговия, която отделя особено внимание на мястото за излизане. Търгувайте по-рядко, не се поддавайте на емоциите, бъдете дисциплинирани! Поставяйте си реалистични цели и не ползвайте ливъридж (или поне не голям). Не се разпилявайте особено много в залозите си, поставяйте стопове за ограничаване на загубите. Оставяйте позициите си да се развият във времето!!!