Wells Fargo обяви, че прекратява всички свои съществуващи потребителски кредитни линии, предаде Zero Hedge. Това се случва, въпреки че самите потребители на банката не са пожелали подобно нещо.

Револвиращите кредитни линии, които ще бъдат затворени през следващите седмици, обикновено позволяват на потребителите да заемат между 3 до 100 хил. долара. Те служат като начин за консолидиране на дълг с по-голяма лихва по кредитни карти, плащане на ремонти на домове или избягване на такси за овърдрафт при проверка сметки, прикрепени към заема.

Клиентите са получили 60-дневно предизвестие, че сметките им ще бъдат закрити, а останалите салда ще изискват редовни минимални плащания, според изявлението.

Според CNBC това е поредното "трудно решение", пред което е изправен изпълнителният директор на Wells Fargo Чарли Шарф, който е принуден да прави съкращения в бизнеса на банката заради ограниченията, наложени от Федералния резерв преди години като наказание за криминалните скандали на финансовата институция.

"Wells Fargo наскоро прегледа своите продуктови предложения и реши да прекрати предлагането на нови лични кредитни сметки и да затвори всички съществуващи сметки", се казва в писмото от шест страници на банката. Този ход ще позволи на банката да се съсредоточи върху кредитни карти и лични заеми.

"Внезапното затваряне ще остави много клиенти без това, което може да е критичен източник на ликвидност", коментират от Zero Hedge. "По-лошото е, че мнозина ще бъдат наказани за решението, което ще затрудни получаването на кредит от нов източник. За CNBC тези, чиито кредитни линии са неволно затворени, все още ще виждат своите резултати от FICO наказани, сякаш са избрали да затворят кредитната линия с желание."

С последния си ход Wells Fargo предупреди клиентите, че затварянето на акаунта "може да окаже влияние върху кредитния ви рейтинг". Друга част от често задаваните въпроси твърди, че затварянето на сметки не може да бъде прегледано или отменено: "Извиняваме се за неудобството, което ще доведе до затварянето на кредитната линия", каза банката. "Закриването на акаунта е окончателно."

Още през 2018 г. Фед забрани на Wells Fargo да разширява баланса си, докато регулаторите на централната банка не решат, че банката е отстранила недостатъците си при спазване на изискванията, разкрити от скандала с фалшивите сметки и други злоупотреби на потребителя.