Пазарната капитализация на китайската Tencent вече е по-голяма от тази на Facebook след значително поскъпване на акциите през тази година, предава CNBC.

Общата стойност на публично търгуваните акции на китайския гигант в областта на гейминга и социалните мрежи възлиза на 5,15 трлн. хонконгски долара ($664,5 млрд.). Пазарната стойност на Facebook достига $656,15 млрд.

Tencent е популярна с мобилните си игри, но и с WeChat - най-популярното приложение за чат в Китай с над милиард потребители. Компанията има и още една услуга за чат в реално време - QQ. Приходите от социалните мрежи възлизат на 23% от общите.

От началото на компанията акциите растат с 43%, в сравнение с покачването от 12% при Facebook. Това рали добави над $200 млрд. към стойността на Tencent.

Китайският гигант спечели от пандемията, след като китайците останаха вкъщи и използваха игрите и приложенията.

В същото време Facebook, която достигна връх на акциите от $250 по-рано този месец, преживя спад на стойността им насред общ срив в технологичните акции, предизвикан от притеснения за антимонополни разследвания.

Не за първи път пазарната капитализация на Tencent надхвърля тази на Facebook. За първи път това се случи в края на 2017 г., а по-късно неколкократно и през 2018 г. През цялата 2019 г. обаче Facebook стоеше начело.

Tencent ще си строи собствен град

Китайски технологичен гигант си строи собствен град

С офиси, апартаменти, паркове, магазини и транспорт