Редица големи американски технологични компании играят и като строителни предприемачи на непълен работен ден. Китайската Tencent Holding обаче минава едно ниво по-високо и се заема с градско планиране, пише The Wall Street Journal.

В Шънджън компанията иска да изгради малък град с размерите на централен Манхатън, или около 2 кв. км. Той ще включва корпоративни офиси, училище, апартаменти, спортни съоръжения, паркове и място за магазини, според архитектите на проекта NBBJ.

Строителството ще започне по-късно тази година, а проектът ще бъде в три фази, като апартаментите, офисите и транспортните хъбове ще бъдат готови първо.

Снимка 483163

Източник: NBBJ

Новият град носи името Net City и е най-амбициозният проект в областта на недвижимите имоти на технологична компания. Подразделение на Alphabet Inc. (собственик на Google) планираше нов квартал в Торонто, но се отказа заради пандемията. Facebook пък иска да изгради 20 хил. жилища в Калифорния.

Сара Моузер, професор в McGill Univesity, очертава тенденцията технологичните компании да навлизат и в бизнеса с недвижими имоти. В миналото плановете за утопични градове са подготвяни от авторитарни правителства, казва тя, но днес те се оформят все повече в демократични страни с намесата на частния сектор.

Джонатан Уард, партньор в NBBJ, казва, че идеята е да се изгради град, който да стане пример за устойчивото развитие на бъдещето. Малко от улиците в новия град например ще бъдат достъпни с автомобил, за да бъдат окуражени жителите да ходят или да използват друг транспорт.

Намирайки се на брега на океана, той ще бъде защитен от бури и повишаващото се ниво на водата. Сградите пък ще използват колкото се може по-малко енергия. И ще бъдат сравнително ниски, тъй като така се изисква по-малко материали и енергия за играждането им. По покривите ще има соларни панели и трева. Все още голяма част от специфите не са ясни.

Планът е градът да бъде завършен след 7 години.