Tesla и главният ѝ изпълнителен директор Илън Мъск са добре познати с това, че чупят рекорди и заемат първите места в различни класации. През 2012 г. производителят пусна първия в историята изцяло електрически премиум седан. Шест години по-късно SpaceX изстреля най-мощната ракета, Falcon Heavy. Tesla Roadster пък се превърна в първия автомобил в Космоса, припомня Fortune.

Наскоро Мъск счупи и други рекорди, финансови. Поскъпването на акциите на Tesla до $30 млрд. от средата на април 2020 г. до $894 млрд. на 26 януари надхвърли и най-смелите мечти на поддръжниците на компанията и на инвеститорите. През януари Мъск притежаваше $185 млрд., превръщайки се в най-богатия човек в света.

Заради разпродажбата на пазарите Мъск и Tesla счупиха още един рекорд. От пика в началото на януари оценката на компанията се срина с 36% — с $305 млрд. до $544 млрд. в петък. Никоя друга компанията не е изтривала такава сума от капитализацията си за такъв период от време.

Спадът от над $300 млрд. надхвърля оценката на почти всички компании в S&P500, освен най-скъпите 16. Tesla изтри два пъти повече общата капитализация на Ford и General Motors. Или с над $100 млрд. повече от втория най-скъп автомобилен производител, Toyota.

Самият Мъск губи $12,8 млрд. от началото на годината и вече е на втора позиция след основателя на Amazon Джеф Безос.

Разбира се, компанията на Мъск и преди е записвала значителни спадове — и след това се е възстановявала до нови върхове. От средата на февруари до средата на март миналата година тя изтри половината си пазарна капитализация. А в първите две седмици на септември падна с 34%.

Спадът, причинен от твърде високата оценка и разпродажбата на пазара на облигации, изтри общо $1,6 трлн. от технологичните акции в САЩ. В петък Nasdaq 100 се изкачи с 1,6%, но все пак завърши седмицата с почти 2% надолу, записвайки най-дългия период на спад от септември.

Въпреки поевтиняването, оценките на технологичните компании все още са над средните им нива. Съотношението на цена към печалба за Nasdaq 100 е около 27 пъти — далеч над средното ниво за последните пет години от 21.

Страховете от инфлация продължават да разтърсват акциите

Страховете от инфлация продължават да разтърсват акциите

Пазарите очакват успокоение от председателя на Фед