Акциите продължават да поевтиняват, след като разпродажбата на облигации разтърси пазарите. Днес Хонконг, Шанхай и Токио изтриха над 2%, а в Сеул и Канбера загубите са около 1%. В Европа индексите също са оцветени в червено за пореден ден, а в сряда технологичният Nasdaq изтри още 2,7%.

На какво се дължат разпродажбите? Инвеститорите са все по-притеснени, че след отварянето на икономиката ще има вълна от харчове, което ще повиши инфлацията. Одобреният пакет от нови $1,9 трлн. само подхранва страховете от повишение на цените.

Доходността по американските облигации — която се движи противоположно на цените им — се покачи през последните седмици, отразявайки оптимизъм за икономическото възстановяване и страхове от инфлация — и последващо повишение на лихвите от страна на Фед. Доходността по 10-годишния американски дълг докосна 1,48% днес.

Днес инвеститорите очакват и реч на председателя на Фед Джером Пауъл, който вероятно отново ще се опита да ги успокои, че лихвите скоро няма да бъдат повишавани. "Той ще трябва да подбере думите си много внимателно", коментира пред CNN Джефри Хали, старши анализатор в Oanda.

Край на корпоративната рецесия

Поевтиняването на акциите върви въпреки добрите резултати на Уолстрийт. Голяма част от компаниите от S&P 500 вече отчетоха приходите и печалбите за последните три месеца на 2020 г. и вече е ясно: рецесията при печалбите приключва.

Изчислява се, че печалбата на компаниите от индекса растат с 3,9% през периода — първи ръст на годишна база от края на 2019 г. Някои компании се справиха по-добре от други и далеч не всички са се възстановили на предпандемичните нива, но като цяло корпоративна Америка е оптимистична за бъдещето си. Анализаторите прогнозират двуцифрен растеж на печалбите през всички четири тримесечия на 2021 г.

Увереността в силното представяне на компаниите е и една от основните причини разпродажбата на Уолстрийт да не е толкова тежка — макар че повишението на доходността по облигациите засегна вече значително по-рисковите компании.

Балон?

Но Бил Дъдли, бивш президент на Ню Йорк Фед, предупреди днес, че проблемите за акциите тепърва започват. "Те [Фед] искат икономиката да прегрее. И мисля, че ще успеят".Една от причините за силното възстновяване на Уолстрийт през изминалата една година бяха ниските лихви — слабата доходност на облигациите прави притежаването им непривлекателно, за сметка на акциите. За по-рисковите и тепърва развиващи се компании пък набирането на средства бе евтино.

Сега обаче Дъдли прогнозира, че доходността ще продължи да расте. "Покачване до 1,6% е нищо", казва той. И посочва, че те ще достигне 3 или 4%, или дори повече.

Американските облигации, смятани за безрискови, са мерилото, по което се оценяват всички останали инвестиции. Ултраниските лихви повишават привлекателността на акциите, но високите ще отнемят от блясъка им. Според Дъдли, ще се случи точно това, отбелязвайки "балон" при облигациите.

Той не смята, че акциите са твърде скъпи спрямо пазара на облигации. Но балонът е именно при облигациите, където лихвите са необичайно ниски.

Фед обаче дава заявка, че няма да повишава лихвите скоро — и дори ще позволи на инфлацията да прехвърли границата от 2%. Една от причините е, че централната банка иска да подпомогне пазара на труда, който загуби 10 млн. работни места.