Европейската комисия разкри днес, че е глобила банките UBS Group, Barclays, National Westminster Bank (бивша Royal Bank of Scotland), HSBC Holdings и Credit Suisse Group с общо 344 милиона евро заради тяхно тайно споразумение и координация на спот пазара за търговия с чуждестранна валута, което е в нарушение правилата на ЕС.

Първите четири от тези пет банки постигнаха споразумение по повдигнатото обвинение, като HSBC получи най-голямата глоба - от над 174,3 млн. евро, съобщи БНР. Глобата за Credit Suisse е в размер на 83,3 млн. евро, Barclays е глобена с 54,3 млн. евро, а NatWest - с 32,5 млн. евро.

Credit Suisse е глобена с 83 млн. евро, тъй като не е оказала съдействие по време на разследването, съобщава европейският антимонополен регулатор в Брюксел.

Швейцарската банка UBS обаче избегна глоба от 94 млн. евро, тъй като именно тя е предупредила Европейската комисия за картела, който беше създаден чрез чат стая, известна като "Sterling Lads". Антимонополният регулатор на ЕС посочи, че картелът се е фокусирал върху валутната спот търговия с валути на страните от Г-10.

"Дейностите, свързани със спот търговията с валута, представляват един от най-големите финансови пазари в света. Тайното споразумение на петте банки подкопа целостта на финансовия сектор за сметка на европейската икономика и потребителите", посочи европейският комисар Маргрете Вестагер.

Участващите търговци са обменяли чувствителна информация и планове за търговия и понякога са координирали своите стратегии за търговия чрез "чат стаята" - дали и кога да продават или купуват валутите от банковите си портфейли, посочват от ЕК.

"Днес завършваме нашето шесто разследване на картел във финансовия сектор от 2013 г. насам и приключваме третия етап от нашето разследване на пазара за спот търговия с чуждестранна валута", отбеляза Вестагер.

ЕК: 7 банки са участвали в картел

ЕК: 7 банки са участвали в картел

Три от тях ще платят общо €371 млн. глоби

Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG и RBS бяха глобени общо с 1,07 милиарда евро през май 2019 г. от антитръстовите органи на ЕС за манипулиране на валутния пазар чрез два картела - между 2007 г. и 2013 г. за едната група, и между 2009 г. до 2012 г. - за другата.

Това са последните от многомилярдните глоби, които различни банки в световен мащаб получиха за последните над десет години, включително за фалшифициране на показатели, използвани в много ежедневни финансови транзакции.