Разследване на Европейската комисия стигна до извода, че седем инвестиционни банки са нарушили антитръстовите правила по време на кризата от 2008 г., предава CNBC. Три от тях ще бъдат глобени.

Седемте институции са участвали в "картел" при търговията на облигации на първичния и вторичния пазари на европейски дълг между 2007 и 2011 г., заяви Комисията. Трейдърите са обменяли търговски чувствителна информация и обсъждали са стратегиите си преди търговете.

Институциите, които са участвали в картела, са Bank of America, Natixis, Nomura, RBS, UBS, UniCredit и WestLB. Nomura, UBS и UniCredit ще платят общо €371 млн. глоби.

Говорител на Nomura заяви, че решението е свързано с поведението на двама служители, вече уволнени. Както и че банката обмисля дали да обжалва решението. UBS също обмисля следващия си ход. UniCredit все още не са коментирали.

NatWest, с предишно име RBS, не е глобена, тъй като е издала картела на Комисията. Bank of America и Natixis няма да плащат глоба заради изтекла давност, а Portigon (преди WestLB) не е получила глоба, тъй като не е предала отчет за миналата година.